Србија и Балкан

Хоће ли 30. новембра почети попис у ЦГ: Спајић прихвата све сем одлагања, шта тражи опозиција?

У 17 захтева које је почетком октобра испоставио ДПС тражи се, поред осталог, и "присуство представника опозиције приликом обиласка домаћинстава при вршењу пописа"
Хоће ли 30. новембра почети попис у ЦГ: Спајић прихвата све сем одлагања, шта тражи опозиција?© Зоран Шапоњић

Црногорски премијер Милојко Спајић изјавио је да су и Влада Црне Горе као и агенција за статистику Монстат "апсолутно спремни да прихвате све захтеве опозиције у вези са пописом становништва, осим датума", јер, у влади "нису наишли на валидне разлоге зашто би тај процес требало одложити".

Спајић је на питање новинара да ли ће до 30. новембра, за када је попис заказан, влада, односно Скупштина стићи да измене Закон о попису рекао да времена има довољно, да је измена закона потребна првенствено ради софтвера као и да би провера података грађанима "била ограничена на три до четири шкакљива питања за која имају посебно интересовање".

Спајић је прецизирао и да би новим конкурсом за пописиваче били обухваћени они који нису били у прва два позива и да ће бити допуњене пописне комисије. Додао је и да "ако постоји политичка воља да се иде у другом правцу, не може ништа да уради по том питању".

Из редова опозиције за сада нема одговора на Спајићеву нову понуду која је дошла после низа састанака у Подгорици између представника власти и опозиције, невладиног сектора, националних мањина.

Барем у овом тренутку није до краја јасно ни које су све захтеве представници опозиције изнели Спајићу, посебно на састанку који је одржан 1. новембра, неколико сати пошто је у Скупштини изгласана нова Влада Црне Горе. В.д. председника ДПС-а Данијел Живковић после тог састанка рекао је тек да ће "бојкотовати попис ако не буду испуњени сви њихови услови".

"Основни циљ је да се добију тачни и релевантни подаци. То смо саопштили Спајићу. Наш циљ је да се попис одржи", рекао је Живковић који није говорио детаљније о условима.

Сем опаске да је "састанак код премијера био користан", ни други представници опозиције нису говорили о детаљима нити о конкретним захтевима. Пренели су, поред осталог, да желе "да имају максимално поверење у пописиваче и механизме контроле пописних комисија, као и да имају адекватно софтверско решење да контролишу процес" не наводећи шта то конкретно значи за техничка и законска решења.

Ни министар за људска и мањинска права Фатмир Ђека није улазио у детаље, рекао је да су на састанку дате "различите идеје како би се дошло до консензуса", односно до решења "која су прихватљива за све".

Једини конкретни захтеви опозиције који су до сада изашли на светло дана су они које је ДПС 12. октобра ове године, најављујући бојкот пописа, објавио и који су садржани у 17 тачака, "који би требало да буду испуњени како би одустали од бојкота". За сада се не зна у којој су мери захтеви опозиције изнети Спајићу 1. новембра саобразни захтевима ДПС-а.

Према ономе што је објављено, у првој од 17 тачака, ДПС тражи одлагање пописа за најмање шест месеци, односно "док се не стекну услови за успешно спровођење, како резултати не би били оспоравани ни у домаћим ни у међународним круговима". Даље, тражи се оцена уставности Закона о попису, затим усклађивање са другим правним актима ЦГ истог ранга као и са међународним стандардима и прописима. Захтева се и да се посебна пажња обрати на препоруку 77 Европске комисије УН из 2020. године у којој се наводи да "попис треба избегавати у изборним годинама као и у периоду политичке нестабилности".

ДПС даље подсећа да је Закон о попису донет пре готово годину дана а да још увек нема подзаконских аката или јавност са њима није упозната. Тражи се испуњавање члана 22 Закона о попису према коме је Управа за катастар дужна да најкасније три месеца пре пописа припреми техничку документацију и подсећа да границе између општина Подгорице, Тузи и Зете још увек нису јасно одређене.

ДПС даље тражи увођење обавезног интерног и екстерног мониторинга процеса пописа уз унутрашњу контролу свих опозиционих, нарочито парламентарних партија као и екстерну контролу Еуростата.

"Омогућити представницима опозиционих партија паритетно учешће у спровођењу пописа у пописним комисијама (најмање два представника опозиције) на месту преузимања резултата на нивоу локалних управа као и на нивоу Управе за статистику али и кроз њихово присуство приликом уношења и бројања резултата пописа", стоји у захтевима ДПС-а и посебно наглашава да треба омогућити "присуство представника опозиције приликом обиласка домаћинстава при вршењу пописа".

Тражи се и да власти "приступе заштити грађана од политичког утицаја од стране различитих организација на њихово опредељивање током спровођења пописа".

О условима пописа било је речи и на опозиционом протесту, 30. октобра увече, одмах по избору Андрије Мандића за председника Скупштине Црне Горе. Уз захтев да се попис, у том тренутку још увек заказан за 1. новембар одложи, речено је да ће "попис без контроле бити искоришћен за фалсификовање резултата нарочито у области националног и верског изјашњавања". На скупу се чула порука Спајићу да има две могућности – "или да одложи попис и испуни све захтеве опозиције или ће се суочити са жестоким бојкотом пописа".

Иначе, кампања бојкота пописа који предводи ДПС и даље траје. "Бојкотујем фалш попис – дакле постојим", "Нијесмо дома, дођите догодине", "На попис ћемо кад се војска на Косово врати", пароле су које су и даље у оптицају у позивима на бојкот.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner