Србија и Балкан

Црна Гора: Спајић потписао споразум о условима за одржавање пописа становништва

Споразум о условима за одржавање пописа биће достављен опозицији сутра
Црна Гора: Спајић потписао споразум о условима за одржавање пописа становништва© FOTO TANJUG/ MEDIA BIRO / nr

Председник Владе Црне Горе Милојко Спајић потписао је вечерас споразум о условима за одржавање пописа становништва, који ће сутра бити достављен опозиционим партијама на потпис, јавља РТЦГ.

Попис становништва у Црној Гори биће спроведен од 30. новембра до 15. децембра. То је предвиђено предлогом Закона о изменама и допунама закона о попису који је 16. новембра предат у скупштинску процедуру.

Споразум о попису се бави питањима проширивања пописних комисија, контроле уноса прикупљених података, израде софтвера за њихову проверу, забране партијама да спроводе пописну кампању.

Предлог споразума је послат након што је Спајић прихватио све захтеве опозиције а Монстат званично најавио нови јавни позив за пописиваче.

Предвиђено је проширивање пописних комисија са два нова члана опозиције и једним чланом већа мање бројних народа у градовима у којима су заступљени.
Документом је предвиђено да се за пописиваче и инструкторе распише нови јавни позив који ће поред општих услова, за припаднике ромске популације садржати меру афирмативне акције у виду трећег степена нивоа образовања.

"То ће подразумевати могућност новог пријављивања и учешће по договореном паритету који ће бити прецизиран споразумом о условима за одржавање пописа, по моделу како је то рађено 2011. године", наводи се у документу.

Предвиђена је и обавеза омогућавања парламентарног надзора кроз формирање скупштинског одбора на паритетној основи између власти и опозиције са копредседавајућим начином председавања.

Предлогом споразума предвиђена је детаљна контрола уноса података са циљем да провери на бази узорка да ли се одговори на питања о националној односно етничкој припадности, вери, матерњем језику и језику којим лице уобичајено говори уносе у базу, онако како је написано у упитнику.

Новина је и забрана утицаја политичких партија током спровођења пописа.

Политичке партије се обавезују да неће ни на један начин водити претпописне кампање и на тај начин утицати на резултате пописа. Једина дозвољена кампања је она коју спроводи Управа за статистику сходно члану 13 тачка 7 Закона о попису.
Споразумом је предвиђено ручно бројање података о националности, вери и језику као контролном механизму провере рада софтвера на репрезентативном узорку.

image