Србија и Балкан

Одустали од бојкота: ДПС и СД потписали Споразум о попису

Попис становништва у Црној Гори требало би да буде одржан од 30. новембра до 15. децембра
Одустали од бојкота: ДПС и СД потписали Споразум о попису© РТ Балкан

Представници Демократске партије социјалиста потписали су јутрос у Подгорици Споразум о попису који је јуче потписао и послао на потпис опозиционим партијама премијер Црне Горе Милојко Спајић.

Јутрос је, како је саопштено, Споразум о попису потписао и председник Социјалдемократа Дамир Шеховић.

У Споразуму није прецизиран датум одржавања пописа, а Влада Црне Горе коју предводи премијер Милојко Спајић на првој седници, 30. октобра ове године, донела је одлуку да се попис чије је одржавање било предвиђено од 1. до 15. новембра одложи и да буде одржан од 30. новембра до 15. децембра.

Овај нови термин одржавања пописа предвиђен је и предлогом Закона о изменама и допунама закона о попису који је 16. новембра предат у скупштинску процедуру и о њему би ускоро требало да се изјасне посланици Скупштине Црне Горе.

Иначе, у Споразуму о попису прецизирана су питања проширивања пописних комисија, контроле уноса прикупљених података, израде софтвера за њихову проверу, забране партијама да спроводе пописну кампању.

Током неколико сусрета и преговора између премијера Спајића и предстaвника опозиционих партија у Скупштини Црне Горе,Спајић је прихватио све захтеве опозиције, а из Монстата, црногорске агенције за статистику, званично је најављен нови јавни позив за пописиваче.

Из опозиције је саопштено да сада остаје да се види да ли се захтеви и услови могу испунити од 30. новембра, рока који је предвиђен за почетак пописа.

Како је предвиђено Споразумом, пописне комисије биће проширене са два нова члана опозиције и једним чланом већа мање бројних народа у градовима у којима су заступљени.

Осим представника ДПС-а и СД-а Споразум су јутрос u Влади потписали и председници Већа-савета мање бројних народа - Момчило Вуксановић, Суљо Мустафић, Фаик Ника, Звонимир Дековић, Сабрија Вулић и Менсур Шаљај.

Иначе, представници опозиционих партија, ДПС-а и СД-а још почетком октобра су кренули у кампању бојкота пописа сматрајући да нису испуњени услови за његово одржавање.

"Бојкотујем фалш попис - дакле постојим", "Нијесмо дома, дођите догодине", "На попис кад се војска на Косово врати", неке су од парола које су бојкоташи користили до пре само неколико дана. 

image