Србија и Балкан

"Новости": Шолц и Макрон предложили како ЗСО ускладити са "косовским уставом"

Након француско-немачког предлога за решавање "косовског" питања и платформе за формирање Заједнице српских општина, коју је израдила НВО "Фридрих Еберт", појавио се документ међународних експерата са формулом како ЗСО ускладити са уставом тзв. Косова
"Новости": Шолц и Макрон предложили како ЗСО ускладити са "косовским уставом"© Канцеларија за Косово и Метохију

У склопу преговора о деескалацији кризе на северу покрајине која је кулминирала одлуком Срба, да после бројних једностраних потеза Приштине, изађу из институција, дипломатским каналима круже бројни нон-пејпери, пишу "Вечерње новости".

После француско-немачког предлога за решавање косовског питања и платформе за формирање Заједнице српских општина, коју је израдила НВО "Фридрих Еберт", појавио се документ међународних експерата са формулом како ЗСО имплементирати у приштински устав.

Према наводима дипломатских извора, поменути текст је правни акт предлога председика Француске Емануела Макрона и немачког канцелара Олафа Шолца. Документ, као решење застоја у формирању ЗСО предвиђа усвајање новог закона како би обавеза Приштине, из првог бриселског споразума да оснује ЗСО, била реализована преко парламента, а не владе.

Тај закон, како предлажу експерти, односио би се на право свих општина на Косову и Метохији да се удружују, чиме би се избегла "рампа", коју је "косовски" уставни суд ставио на Заједницу српских општина да је неуставно да се праве моноетничке асоцијације.

Да за Србе није од највећег значаја начин на који ће ЗСО бити формирана, поручују и саговорници "Вечерњих новости", додајући да већ постоје сви елементи који су предвиђени Бриселским споразумом, а чији је гарант Европска унија.

Брнабић: Приштина је прекршила све договоре који су постигнути

Премијерка Србије Ана Брнабић је изјавила да наводни предлози међународне заједнице да се разговара о деескалацији ситуације на северу КиМ, међу којима се истиче захтев о оснивању ЗСО, у оквиру француско-немачког плана за Косово, истакла је да је Бриселски споразум потписан 2013. године, да мора да се спроведе, а не да се преноси на друге споразуме.

"Он је већ договорен, потписан и његову имплементацију гарантује Европска унија. Не можете да кажете Београд је испунио све договоре из Бриселског споразума, а то што Приштина није испунила, није битно, то није фер. Овде је на испиту кредибилитет ЕУ, потпис високог представника ЕУ је на том документу", навела је премијерка.

На питање да ли има простора за дијалог у овим околностима, Брнабић је истакла да простор за договор не види.

"Нисам оптимиста, не знам какав би додатни договор могао да буде постигнут, с обзиром на то да је Приштина прекршила све договоре који су раније били постигнути и да ми тражимо само поштовање тих потписаних споразума. Знам да председник Вучић даје све од себе, знам да је у сталној комуникацији са Србима са КиМ и да покушава да нађе неко решење које би даље осигурало мир и стабилност на нашим просторима".

Професор међународног права и односа Бојан Милисављевић навео је да је формула коју су за формирање ЗСО предложили међународни стручњаци, да Приштина донесе нови закон који ће омогућити удруживање општина на КиМ, не треба унапред одбацивати, истичући да је услов за то да по том новом законском решењу ЗСО има све оно што је предвиђено Бриселским споразумом.

"Сваки конструктиван предлог је добродошао, наравно он мора да буде прихватљив за обе стране. Бриселски споразум, нажалост није извршен, и трага се за новим решењима. Овај предлог међународних стручњака је само део косовске слагалице. ЗСО је важна за Србе, а с друге стране, ту су и питања која су важна за косовске Албанце.

"Америка жели нормалну особу на `Косову`"

Деструктивна политика Аљбина Куртија довела је до незадовољства у Приштини, те се у току јучерашњег дана албанска новинарка Кимете Бериша осврнула на потезе премијера привремених институција у покрајини. Бериша је изјавила да је Куртијева влада нереална, халуцинантна, да је арогантна, као и да САД траже неку нормалну особу на "Косову", јер је, према њеним речима, и Бела кућа почела да сумња да су сви Албанци луди. Кимете је на свом Фејсбук профилу написала да САД и Брисел покушавају да пронађу неког Албанца који није узлетео.

"Проблем није у томе што 'Косово' има пропалу владу, већ што има ненормалну владу. Абнормална влада Куртија такмичи се с ракетама, атомским бомбама и светским суперсилама. Толико су луди да знају пре Пољске ко је испалио ракете на једно село у Пољској", истакла је албанска новинарка.

Најбоље решење је да се избори у четири општине одложе

Александар Рапајић из Центра за заступање демократске културе, рекао је да је организација избора веома компликована, будући да не постоје чланови општинских изборних комисија на северу, пошто су поднели оставке, не постоји полиција која би водила рачуна о безбедности, а судови раде смањеним капацитетом, тако да би и њихово учешће у изборном процесу било упитно.

На питање да ли је могуће остварити намеру приштинских власти да се 18. децембра одрже избори у четири српске општине на северу Косова и Метохије, Рапајић је истакао да у  ситуацији свеопште несигурности, одржавање избора би само по себи представљало још већи проблем од оног који тренутно постоји.

"Најбоље решење је да се гласање одложи док се дијалогом не реши политичка криза на северу. Уколико се пак одржи, правно не постоји цензус који би одредио да ли су легитимни. Да на њих изађе и пет грађана они су формално легални, али не би имали суштинску подршку народа. Тако би изабрани ’представници’ били заправо проблем, а не решење", истакао је Рапајић, који је и сам учествовао у надгледању избора.

Такође, како наводи, постављају се питања где би се поставиле гласачке кутије, ко би их надгледао, а на крају крајева ко би учествовао, будући да готово сви грађани са севера не желе да учествују на изборима које расписују институције којима не верују.

"Уколико би Приштина те изборе спровела на силу, то би изазвало нове додатне тензије у овом делу покрајине", закључио је Рапајић.

image