Србија и Балкан

Амбасадор САД у Приштини: Хитно почети преговоре о формирању ЗСО

Џефри Ховенијер позвао је привремене приштинске органе да одложе спровођење одлуке о пререгистрацији возила за десет месеци и рекао да не би требало почињати са кажњавањем возача који имају аутомобиле са српским таблицама
Амбасадор САД у Приштини: Хитно почети преговоре о формирању ЗСОNone © FOTO TANJUG/ IVAN RADULOVIC

Амбасадор Сједињених Америчких  Држава на тзв. Kосову Џефри Ховенијер позвао је привремене органе у Приштини да хитно отпочну преговоре за формирање Заједнице српских општина, пренео је Радио слободна Европа (РСЕ).

"Предлог за ЗСО мора бити на столу", рекао је Ховенијер у разговору са новинарима у Приштини.

Одговарајући на питања представника медија, амерички амбасадор је изјавио да не би било прикладно ни пожељно да ЗСО буде као Република Српска у Босни и Херцеговини.

"Одлука Уставног суда даје неке параметре који осигуравају да то не буде случај. Постоји много начина на које влада 'Kосова' може да испуни ову обавезу у коју је ушла, а да се избегне ситуација каква је у случају Републике Српске", сматра Ховенијер.

Он је позвао привремене приштинске органе да одложе спровођење одлуке о пререгистрацији возила за десет месеци и рекао да не би требало да се почне са кажњавањем возача који имају аутомобиле са српским таблицама, што је најавио Аљбин Курти као "другу фазу" пререгистрације. 

Ховенијер је коментарисао повлачење Срба из свих институција на Косову и Метохији рекавши да то није решење за тренутне спорове.

"Забринути смо да то има потенцијал да додатно подигне тензије на терену. Брине нас тренутна ситуација и могућности ескалације, могућег насиља и свакако утицаја који тренутна ситуација има на добро функционисање 'Kосова' као државе", истакао је амбасадор позивајући обе стране да смање тензије.

Он је потврдио да је последњих дана у блиској комуникацији са представницима Приштине.

"Не могу да потврдим да су предузели мере које смо од њих тражили", истакао је Ховенијер, додајући да Београд и Приштина треба да спроведу оно што је договорено споразумом у Бриселу.

 

image