Србија и Балкан

Не заборављамо хероје: Хуманитарни турнир у част руског добровољца Алберта Андијева

Турнир у прецизном гађању трајаће од 27. новембра до 3. децембра у стрељани "Трофеј"
Не заборављамо хероје: Хуманитарни турнир у част руског добровољца Алберта Андијева© РТ Балкан

Одржаће се још један хуманитарни турнир у прецизном гађању у част руског добровољца из Јужне Осетије, чувеног Алберта Андијева, који 1999. године борио раме уз раме са српским војницима на Косову и Метохији.

Турнир ће трајати неколико дана. Сви заинтересовани могу да оду у стрељану "Трофеј" у Булевару Маршала Толбухина 46, у Београду од 27. новембра до 3. децембра од 9 до 21 час. Финале турнира заказано је за 3. децембар, на рођендан храброг добровољца.

Сва прикупљена средства са овогодишњег турнира биће донирана Институту за онкологију и радиологију Србије – Одељење педијатријске онкологије, за децу оболелу од карцинома.

Супруга Алберта Андијева, руског добровољца и снајперисте у 549. моторизованој бригади Приштинског корпуса Војске Југославије, Ивана, позива на меморијални турнир и подсећа колико је важно памтити своје јунаке.

"Три године. Некоме је то пребрзо прошло, а некоме дан траје као година. Захвална сам свима који не дозвољавају да се његово име заборави. Алберт Андијев је јунак, осетински витез, борац за правду, истину и православље. Трећег децембра, на његов рођендан одржаће се финале турнира. Сви су добродошли", позива Ивана.

Андијев је у борбама на Косову и Метохији изгубио око, али је волео да каже да га је заправо тамо оставио како би, у случају да сви други разлози нестану, могао тамо да се врати и потражи га.

"Није ме бринуло да ли ћу погинути. Битно ми је било да будем на правој страни, а 1999. борио сам се на страни истине, на страни народа који је бранио своје. Косово и Метохија, то је земља која припада Србији! Данас бих урадио исто, раме уз раме са храбрим српским војницима", говорио је Андијев уочи 20. годишњице НАТО агресије на СРЈ о својим разлозима да из Русије дође у Србију, не жалећи споствени живот и здравље.

Неустрашиви борац је на Косово и Метохију дошао 12. априла 1999. године са групом руских добровољаца, међу којима је било и професионалних официра. Преминуо је у ковид болници у Батајници од последица заразе корона вирусом.

Српски народ не заборавља његову жртву, вољен је и поштован у народу.

 Трећи по реду хуманитарни турнир у прецизном гађању "Алберт Андијев" организује стрељачки клуб "Трофеј" у сарадњи са Удружењем Херојске 549. моторизоване бригаде "Цар Душан Силни".

image