Србија и Балкан

Стигла иницијатива из Бањалуке: Хитно сменити министра Хелеза

У иницијативи коју су послали посланици из Републике Српске наводи се више разлога за смену министра одбране у Савету министара БиХ
Стигла иницијатива из Бањалуке: Хитно сменити министра Хелезаwww.globallookpress.com © Borislav Zdrinja/Xinhua

Клуб посланика СНСД-а и Српски клуб у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ упутио је данас иницијативу за смену министра одбране у Савету министара Зукана Хелеза.

У иницијативи се наводи да је за врло кратак период од када је именован на место министра, односно од 25. јануара, својим изјавама и поступцима учинио низ штетних радњи које су имале и имају негативан утицај како за ресорно министарство којем припада, тако и за Савет министара.

Његове изјаве, додаје се, изазивале су и настављају да изазивају у јавности неоправдану и непотребну панику и страх, како код грађана тако и код академске и стручне јавности.

Последња у низу којом је Хелез изазвао узнемиреност код јавности, те ширење дезинформација, указали су парламентарци из Републике Српске, јесте изјава да се на територији Републике Српске налазе паравојне формације које се обучавају, као и да у њима учествују и људи из Русије.

Упозорено је да оваква изјава има за циљ искључиво ширење дезинформација, русофобије, те стављање мрље на институције Републике Српске, пре свега Министарство унутрашњих послова Републике Српске.

С обзиром на то да је Тужилаштво БиХ формирало предмет у вези са овим наводима и навело да ће у оквиру предмета министар бити позван да да исказ и презентује све информације, доказе и чињенице којима располаже, постоји могућност да ће министар бити поново осуђен за кривично дело давање лажног исказа, с обзиром на то да је и раније био спреман на извршење тог кривичног дела.

У једној од изјава коју је објавио на друштвеној мрежи Фејсбук поручио је, између осталог, да "као министар одбране има план Б", очигледно алудирајући на оружани сукоб, односно решавање одређених државних проблема војним путем.

"Овакве и сличне изјаве опасне су и неприкладне за министра који припада ресору надлежном за Оружане снаге у БиХ, те стварају оправдани страх и узнемиреност код грађана који се још нису опоравили ни од сукоба из деведесетих година прошлог века", указали су из Клуба посланика СНСД-а и Српског клуба.

Такође, истичу, оваквим изјавама поткопавају се одредбе Дејтонског споразума чији је основни циљ доношења био постизање и одржавање мира и стабилности између три конститутивна народа и осталих, те спречавање евентуалних нових сукоба.

"Једна од изјава министра Хелеза којом је, осим нарушавања угледа Министарства, покушао да наруши и односе две земље, јесте изјава која се односила на то да он "располаже тајним обавештајним подацима да председник Србије Александар Вучић окреће леђа председнику Републике Српске Милораду Додику и предвиђа његов политички пад", подсећа се у иницијативи која је у поседу Срне.

Иако ове наводе никада није доказао, уколико би се они хипотетички и узели у обзир као тачни, таква ситуација представља кршење одредби Закона о заштити тајних података, односно члана 11 закона који дефинише чување тајних података, а у којем је прописано да сви функционери из члана пет, односно члана шест Закона, као и остали функционери и запослени који имају законско овлашћење за приступ тајним подацима, имају обавезу да као тајне чувају податке све до скидања с њих ознаке тајности без обзира на то како су до њих дошли, а то важи и након истека њиховог мандата, престанка радног односа, односно престанка вршења дужности или чланства у одговарајућем органу.

У иницијативи се подсећа да обављање сваке јавне функције, па тако и функције министра, подразумева дужност и обавезу именованог лица да вршењем те функције поступа у складу са највишим етичким, моралним и законским нормама, те да представља институцију на начин који не урушава њен кредибилитет и углед.

"Међутим, горе наведени образац понашања није могуће да се примени на министра Хелеза", оцењено је у допису.

Полазећи, пре свега, од личне биографије Хелеза која је може се рећи, врло спорна и упитна, узимајући у обзир чињеницу да је исти више пута осуђиван у кривичним поступцима /кривична дела давање лажног исказа и учествовање у тучи/, те учестовао у другим инцидентима који су медијски пропраћени, поставља се питање његове професионалне и етичке квалификације за обављање функције министра, нагласили су посланици из Републике Српске.

Сходно свему наведеном, узимајући у обзир низ негативних поступака министра којим се готово свакодневно нарушава углед и кредибилитет министарства и Савета министара, изазива паника и ствара атмосфера страха, те основане сумње да би могао да понови кривично дело за које већ осуђиван, потписници ове иницијативе захтевају смену Хелеза, истакнуто је на крају иницијативе.

image