Србија и Балкан

Данас седница Председништва БиХ, Срби траже смену министра одбране Зукана Хелеза

Обавештајно безбедносна агенција (ОБА), СИПА и МУП Српске требало би да испитају да ли на простору Рогатице и планине Маглић постоје кампови за обуку паравојних формација, како у јавности тврди министар одбране
Данас седница Председништва БиХ, Срби траже смену министра одбране Зукана Хелеза© Antonio Ahel/ATAImages

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић затражиће на данашњој седници Председништва информацију о тврдњама министра одбране у Савету министара Зукана Хелеза о наводним паравојним камповима у Српској.

Цвијановић сматра да Хелез треба да буде смењен, и да су његови наводи измишљени с намером да се дестабилизују односи у оквиру БиХ.

Обавештајно безбедносна агенција (ОБА), СИПА и МУП Српске требало би да испитају да ли на простору Рогатице и планине Маглић постоје кампови за обуку паравојних формација, како у јавности тврди министар одбране Зукан Хелез. Информацију ће од безбедносних структура тражити Председништво, на иницијативу српског члана Жељке Цвијановић.

"Ја сам предложила да ова тачка иде на дневни ред зато што хоћу да ствари истерам на чистац и да кажем – где су вам те информације? Где пише то што ви господине Хелез тврдите у јавности или изађете на неки интервју и избаците пар бомбастичних реченица и онда се забавља цела јавност овде али и та међународна јавност", рекла је раније Цвијановић.

ОБА је раније демантовала Хелезове тврдње. Да не располажу информацијама о војним камповима за обуку у Српској, обавестили су председавајућу Савета министара Борјану Кришто (ХДЗ).

Због ширења панике и подривања безбедности, српски представници у Парламенту БиХ тражиће смену Зукана Хелеза са места министра одбране, пренела је РТРС.

Осим тога, у наредном периоду Цвијановић ће иницирати и да се на Председништву нађе информација о радикалним исламским појавама у БиХ.

На седници Председништва БиХ требало би да се нађе и одлука о именовању новог генералског кора Оружаних снага БиХ. За начелника Заједничког штаба предложен је генерал Гојко Кнежевић.

Цвијановић је раније изјавила да има одређене информације да ће бити опструкције око избора Кнежевића, јер, како је навела, постоји спрега да се спречи да Србин дође на чело Заједничког штаба Оружаних снага БиХ.

Министар безбедности у Савету министара Ненад Нешић рекао је да ће се, уколико генерал Кнежевић не буде именован за начелника Заједничког штаба, још једном показати да је БиХ немогућа држава и да Бошњаци раде на њеном урушавању.

image