Србија и Балкан

"Релативизација" са Љиљаном Смајловић

Новинарка Љиљана Смајловић постала је члан тима РТ Балкан. Први гост њене емисије "Релативизација", која ће се емитовати сваког четвртка, био је представник Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић
"Релативизација" са Љиљаном Смајловић

Са Обрадом Кесићем, америчким Србином који је годинама гласао за Демократску странку, био члан тела те странке у Конгресу, а сада гласа за републиканце и Доналда Трампа, Љиљана Смајловић је разговарала о положају Срба у САД, бомбардовању Југославије, сукобу у Украјини, али и изборима и најновијим дешавањима у БиХ и Републици Српској.

Говорећи о утицају Срба на америчку политику, Кесић је подсетио да су у време Хладног рата амерички Срби имали велики утицај и блиске везе са странкама, нарочито демократама, да би временом тај утицај избледео.

Срби су имали водеће место међу "заробљеним народима", источноевропским земљама које је "заробио" комунизам. Деведесетих се преко ноћи све променило и Срби се нису снашли. Имали смо владу која се у САД представљала као националистичка, али није имала подршку српских Американаца. Срби у САД су на власт у Београду гледали као на комунистичку и није било координације српске заједнице у САД и власти у Србији, рекао је Кесић.

Након 5. октобра српска заједница је почела отвореније да говори о свом пореклу и користи свој утицај који је био толики да је коштао победе Ала Гора, Клинтоновог потпредседника, на председничким изборима.

Када је реч о бомбардовању Југославије 1999. године, Кесић се, стицајем околности а и чињенице да је био један од истакнутијих Срба у САД и блиско повезан с демократама, нашао на састанку с тадашњим председником Билом Клинтоном и од њега тражио прекид бомбардовања.

У разговору са Љиљаном Смајловић истакао је три утиска са тог састанка: Клинтон је на састанак дошао с лименком дијеталне кока-коле, коју је пијуцкао све време, док остали нису били понуђени ни водом.

Исто тако, рекао је Кесић, председник САД је више пута био искренији и отворенији него што је можда требало. Био је шокиран бројем избеглица у Србији, јер није био обавештен да су Срби живели у БиХ, Хрватској, на КиМ.

Иако су представници Срба лобирали да се прекине с бомбардовањем, Клинтон их је одбио свестан да би, ако направе паузу, Европа одустала од даљег бомбардовања СРЈ. "Ако је потребно, бомбардоваћемо све док не добијемо овај рат", рекао је Клинтон.

Кесић се осврнуо и на приче о копненој инвазији на СР Југославију из Мађарске, рекавши да је та идеја потекла од Енглеза, али да се од ње одустало.

"Свет се променио у односу на деведесете", каже Кесић. Срби су од фаворита "опкољених народа" дошли у ранг са нацистима и фашистима да би сада Србија постала кључни део безбедносне политике ЕУ.

Говорећи о Русима у Вашингтону у тренутку специјалне војне операције у Украјини, Кесић је рекао да се Американци не плаше толико Руса колико да изгубе доминацију над светом.

Алтернатива "Америка на првом месту" мења њихову спољнополитичку концепцију да буду лидер слободног света и то их чини нервозним, рекао је он.

Рат у Украјини је ојачао међународну позицију Србије, рекао је Кесић. Уверен сам у то. Од самог почетка људи су говорили да Србија не може да седи на две столице, да ће бити свега и свачега, а ево, 200 дана касније, и даље смо у истој ситуацији, додао је.

Осврнувши се на свој излазак из редова демократа, Кесић је испричао да је изборна трка унутар Демократске странке током 2016. била намештена, да је подржао Бернија Сандерса у кампањи против Хилари Клинтон, те да је након победе Доналда Трампа одмах унутар Демократске странке наметнута теза да њега контролише Путин.

Зато сада подржавам републиканске кандидате и гласао сам за Трампа, рекао је он.

Кесић се у емисији "Релативизација", као представник РС у САД, осврнуо и на изборе и дешавања у Босни и Херцеговини и Републици Српској.

Према његовом мишљењу, дешавања после избора у РС, оптужбе за изборне крађе и преваре били су класични покушај да се изведе улична револуција, али је митинг владајуће странке био један од фактора који је убедио међународну заједницу да не ризикује.

Одступање од Дејтонског споразума и унитаризацију БиХ никада нећемо прихватити јер би то значило националну државу Бошњака, поручио је Кесић у првој емисији "Релативизација" на РТ Балкан.

image