Србија и Балкан

Вучић: Србија ће улагати у високо образовање, нећемо да нам деца одлазе у иностранство

Председник Србије је напоменуо да ће плате у просвети бити повећане, али да ће просветни радници морати да узврате интензивнијим радом
Вучић: Србија ће улагати у високо образовање, нећемо да нам деца одлазе у иностранство© FOTO TANJUG

Србија ће улагати много више новца у образовање, а плате у просвети ће бити повећане, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Вучић је напоменуо да ће плате у просвети бити повећане, али да ће просветни радници морати да узврате интензивнијим радом.

"Доводићемо најмоћније, најбоље универзитете, франшизе страних универзитета јер нећемо да нам деца одлазе у иностранство јер овде не могу да нађу универзитет", додао је он.

Како је рекао, 15.000 деце је у дуалном образовању, две трећине њих чим заврши школу има плату већу од 72.000 динара а остали 60.000 динара. "То морамо да повећамо, посебно за занатске послове и да додатно наградимо наше професоре и и да би они напредовали а и учили јер и они морају да уче, да нам не би и они одлазили у иностранство, образовање је кључна ствар", рекао је председник.

Он је рекао да Србија мора дати неупоредиво бољу понуду за високо образовање у будућности. Такође је истакао да треба посветити пажњу универзитетским професорима.

Говорећи о посети суоснивача Епла Стива Вознијака Србији, Вучић је рекао да је он најпаметнији човек ког је срео и да је његова посета "фантастично важна за Србију".

"Вознијак све зна о Србији. Он воли независну позицију Србије. Он ради и са Кинезима и Русима, Свиђа му се независна политика и то је рекао неколико пута. Ти људи су независни, имају своју самосталност и слободу свуда на свету, он је један од најбогатијих људи, филантроп. Кад овакви људи долазе у Србију онда се и њен имиџ мења", напоменуо је Вучић и напоменуо да чувени глумац Рејф Фајнс, који такође има држављанство Републике Србије, брани нашу земљу на сваком кораку.

Додао је да ће Вознијак и његова супруга добити српске пасоше у наредних пет дана.

Разговарали смо о образовању, он се бави децом од 11 до 13 година, тражили да видимо шта можемо да урадимо за та годишта, рекао је Вучић.

Све више инвестиција из Азије

Председник је нагласио да  Србија има све већи број инвестиција из Азије, највише из Кине, али и из Јапана, као и из Јужне Кореје. "Ако вам дође две милијарде инвестиција из Азије, онда сте направили огроман продор", рекао је Вучић.

"Ми смо закључно са новембром укупно инвестиције у Србији су 4 милијарде и 150 милиона, очекујемо да ове године оборимо тај рекорд, да буде 4,42 до 4,45", рекао је Вучић.

Председник је додао да очекује да укупни приходи ИТ сектора буду преко 3,6 милијарди евра ове године, што значи да у БДП-у превазилазе пољопривреду, што, како је истакао није било могуће пре 10, 15 година.

Напоменуо је да, упркос "тешкој рецесији у Европи", очекује да Србија достигне стопу раста од око 2,7 ове године.

"Очекујемо просечну плату у децембру између 820 и 830 евра, повећање пензија од јануара 18,8 одсто", навео је председник и додао да ће минимална примања бити повећана на преко 40.000 динара 

Најавио је да следи и повећање плата најпре од 10 одсто, а да верује да ће током године, од маја, јуна или јула доћи до додатног повећања плата посебно у просвети.

Улагање у здравство

На питање да прокоментарише то што је Републички фонд за здравствено осигурање проширио листу лекова који се не плаћају за 22 нова лека од којих је 16 за најтеже болести, Вучић је одговорио да су то иновативни лекови и да ће наставити са тиме, као и лечењем ретких болести.

"То су добре вести за људе, али је и моја кривица и наша кривица што више тога нисмо урадили раније. Ја немам проблем да то кажем. Зато што смо уложили огромна финансијска средства, Клинички центар Београд смо изградили, од пусте земље у Нишу клинички центар, 150 болница и домова здравља смо изградили. Али је проблем у томе што смо се увек бавили великим стварима, а нисмо довољно водили рачуна о обичним људима", рекао је Вучић.

Додао је да ће мамограф стићи и у Обреновац, у Власотинце, и у многа друга места, али да је невероватно да у Обреновцу, који има 70 или 80 хиљада становника, не постоји дигитални мамограф.

"То су невероватне ствари и то показују да ми нисмо показивали довољно пажње. Можда постоји оправдање у томе да смо увек били суочани са тим великим питањима, али су то ствари које код себе морамо да мењамо", рекао је Вучић.

Додао је да је у КБЦ Косовска Митровица запослено још 50 људи.

"Тамо највећи број пријављених по глави становника и људи осећају сигурност када добију посао у државној служби Републике Србије, па смо донели ту одлуку", рекао је Вучић. 

Аеродроми

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да аеродроми у Нишу и Краљеву морају да раде више, као и да Србија мора да размишља о отварању нових аеродрома, јер је то питање свеукупног напретка и развоја земље.

"Ми смо земља у којој ће аеродроми морати да раде више, Нишки аеродром ће морати да ради много јаче, али ће и Лађевци, Морава осим ове две или три линије које постоје за Истанбул и Солун, морати да ради још више и још боље", рекао је председник и додао да нам је за то потребно да будемо још богатији.

Према његовим речима, када људи не буду желели да слећу у Београд, јер немају два сата времена да губе после лета онда ћемо морати да размишљамо и о другим аеродромима у нашој земљи који ће бити на удаљенијим локацијама.

"То је питање развоја земље, напретка свеукупног земље и верујем да ћемо то моћи да направимо", рекао је председник и додао да се нада да ће и аеродром Росуље код Крушевца моћи да буде оспособљен за мале авионе и за међународне прелазе као и они у Сомбору, Врању и Сјеници и на многим другим местима.

Вучић је додао да га радује што ће и Ниш добити нову модерну аеродромску зграду.

"Велики смо новац уложили у ову зграду, у Нишу и ускоро ће бити готово и то је добро да Ниш добије модерну аеродромску зграду као што је добија Београд и наставићемо са тим. Срећан сам због Нишлија", рекао је председник.

Предизборна кампања

Ово је прва изборна кампања у којој није било никаквих физичких инцидената, рекао је Вучић и напоменуо да се такви инциденти дешавају у много развијенијим земљама. "Мислим да је то једна добра ствар, и то говорим као председник", додао је он.

Председник је истакао да је задовољан тиме како кампању води листа "Србија не сме да стане", њеним програмима и плановима.

Рекао је да из централе других странака нападају њега и његову породицу, али је поручио да само "раде свој посао", додавши да то раде из "немоћи".

"Људи то у Србији виде, и ситуација се драстично променила у односу на пре месец или два", рекао је Вучић и позвао људе са листе "Србија не сме да стане" да никада не узвраћају на такве провокације.

image