Србија и Балкан

Тастер је притиснут: Пуштен у рад гасни интерконектор Србија-Бугарска (ВИДЕО)

Церемонији отварања гасног интерконектора присуствују председник Србије Александар Вучић, председник Бугарске Румен Радев и председник Азербејџана Илхам Алијев, као и амбасадор ЕУ у Србији Емануел Жиофре
Тастер је притиснут: Пуштен у рад гасни интерконектор Србија-Бугарска (ВИДЕО)© FOTO TANJUG/ MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ/ nr

Председник Србије Александар Вучић, председник Бугарске Румен Радев, председник Азербејџана Илхам Алијев и шеф делегацији ЕУ у Србији у Србији Емануел Жиофре пустили су у рад гасну интерконекцију Србија-Бугарска. Они су на свечаној церемонији, у гасној станици Трупале код Ниша, заједно притисли тастер и покренули гасовод.

Вучић je претходно изјавио да гасни интерконектор Србија-Бугарска доприноси диверзификацији ланаца снабдевања енергијом, и да ће дати нову алтернативу Србији и Бугарској.

"То ће такође значити више енергетске безбедности за Ниш, Белу Паланку и Пирот, који су од велике важности", рекао је Вучић из Ниша, где се одржава церемонија отварања гасног интерконектора.

Председник је истакао да ће куповање гаса на отвореним тржиштима са седам терминала значити бољу будућност за земљу, као и да ће Србија бити енергетски безбеднија.

Вучић каже да односи Србије и Бугарске могу да буду бољи.

"Ми смо данас разговарали о томе и решићемо ситне проблеме. Кад људи хоће да разговарају, решиће проблеме", казао је Вучић.

У Ниш су стигли министри Дубравка Ђедовић, Милош Вучевић и Никола Селаковић, као и начелник Генералштаба Милан Мојсиловић.

Жиофре: Показатељ стратешке оријентације Србије ка ЕУ

Шеф делегације ЕУ казао је да данас обележавамо важну прекретницу у јачању српске енергетске безбедности диверсификацијом енергетског снабдевања.

Каже да је ЕУ снажно подржала овај пројекат како би "окончала зависност Србије од руског гаса", јер, како је рекао, Европској унији су потребни "поуздани партнери" и добављачи.

"Србија диверзификује енергетске изворе, постаје отпорнија, и то је показатељ њене стратешке оријентације ка и посвећености европским интеграцијама", рекао је он.

Радев: Интерконектор мења енергетску мапу Европе

Председник Бугарске каже да је ово много више од инфраструктурног пројекта, да је симбол успешне и плодоносне сарадње између Србије, Бугарске и Азербејџана.

Каже да та сарадња води одрживом економском расту региона и израза воље да заједно градимо нашу "европску будућност".

"Данас ми мењамо енергетску мапу Европе, зато што интерконектор значи диверзификацију и безбедност не само за наше две земље, већ за цео регион. И није случајно да је то препознала и Европска комисија као пројекат од узајамног интереса", рекао је он.

Алијев: Србија и Азербејџан су стратешки партнери

Председник Азербејџана Илхам Алијев се захвалио "драгом пријатељу Александру" на позиву, а за Србију је рекао да је "прелепа земља". Подсетио је и да је прошле године боравио у званичној посети Србији, а што, како каже, сведочи о брзом унапређењу односа Србије и Азербејџана.

Напоменуо је да су Србија и Азербејџан стратешки партнери.

"Мој лични однос и пријатељство са Александром Вучићем су допринели развоју сарадње. Под његовим руководством Србија се развија, следи независну политику, а то је политика која служи интересима српског народа. Одушевљени смо његовим постигнућима", казао је Алијев.

Истиче и да је данашња церемонија "церемонија пријатељства и партнерства".

"Овај догађај ће допринети енергетској безбедности и Србије и Бугарске, али и Европе", казао је он.

Србија је девета земља у коју Азербејџан извози гас, нагласио је Алијев.

Председник Србије имаће касније током дана билатерални састанак са колегом из Азербејџана.

Након састанка са Алијевим, на војном аеродрому "Наредник- пилот Михајло Петровић" биће одржан приказ противдронских ПВО система, беспилотних и управљаних ваздухопловних и земаљских борбених платформи, као и способности падобранских и специјалних јединица.

image