Србија и Балкан

Вучић: Радићу са Бугарском на решавању политички инцидентних ситуација

Председник Србије је рекао да је са својим бугарским колегом разговарао о свим отвореним питањима
Вучић: Радићу са Бугарском на решавању политички инцидентних ситуација© FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ/ nr

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Нишу да је са својим бугарским колегом Руменом Радевом разговарао о свим отвореним питањима, као ј да ће радити на смањивању последица политичких инцидената.

"Разговарао сам са Радевом о свим отвореним питањима, договорили смо се ако је потребно да се чујемо телефоном сваки дан како бисмо смањивали било какве политички инцидентне ситуације између Србије и Бугарске, и да видимо како да решавамо проблеме", истакао је он у одговору новинарима.

Подсетимо, осумњиченом Љ. Г. из Босилеграда за кривично дело шпијунажа одређен је притвор од 30 дана. Осумњичени је признао дело и да је радио за бугарску Државну агенцију за националну безбедност (ДАНС).

Упитан да ли је добио неки коментар међународне заједнице на то што је Приштина Србима на КиМ забранила да гласају на предстојећим изборима, председник Србије је рекао да није.

"Биће неко њихово саопштење, и то вам је то. Наћи ће они неки разлог да Србе опет окриве за нешто. Оно што је за нас важно је да чувамо своју позицију и гледамо како да Србију гурамо напред", напоменуо је Вучић.

На питање да прокоментарише изјаву лидера Социјалдемократске иницијативе Фатмира Љимаја да ће седмом тачком Охридског споразума тзв. влада Аљбина Куртија "дозволити Србији да постане акционар" тзв. државе Косово, рекао да га међусобне свађе приштинских политичара не занимају.

"Стварно да коментаришем Фатмира Љимаја и нема никаквог смисла, нити ћу то да радим, нити ме занимају њихове међусобне свађе и ко ће да буде већи калиф од калифа", рекао је Вучић.

Поводом данашњег отварања гасног интерконектора Србија-Бугарска, Вучић је рекао да је данас важан дан за Србију.

"Ово су велике ствари за нашу земљу. До пре три године нисмо имали гасовод у Србији. Изградили смо Балкански ток (Турски ток). Сада смо изградили интерконектор између Србије и Бугарске", казао је Вучић и рекао да је то добро за цену гаса у будућности.

Одговарајући на питање "Новости", Вучић каже да ћемо у будућности градити гасну интерконекцију према Северној Македонији, а да се нада да ће бити договора у БиХ да би се исто урадило ка Републици Српској и БиХ.

Истакао је и да неке земље у региону немају ни метар гасовода, попут Црне Горе. Како је рекао, у претходне четири године је више урађено године за гасне интерконекције него у претходних 70 година.

Напоменуо је да и Србија зарад диверзификација извора нафте за своју индустрију треба да гради и нафтовод између Мађарске и Србије. 

image