Србија и Балкан

"Одбрана народне воље" или држ'те лопова: Да ли нам Запад спрема '96?

Представници листе "Србија против насиља" последњу изборну конвенцију одржаће данас у Београду, али ће је завршити испред РИК-а. Да ли је то најава постизборног хаоса?
"Одбрана народне воље" или држ'те лопова: Да ли нам Запад спрема '96?Getty © Samuel Aranda

Последња три дана пред изборну тишину странке користе за одржавање завршних конвенција са којих ће бирачима послати јасну поруку зашто да гласају баш за њих.

Листа "Србија против насиља" одлучила се за другачију приступ, па ће свој последњи предизборни скуп, који се данас одржава у Београду, завршити шетњом до Републичке изборне комисије (РИК).

Кандидат прозападне опозиције за градоначелника Београда Владимир Обрадовић каже да је порука шетње да ће изборне резултате чувати и одбранити.

"То је захтев РИК-у да све протекне у најбољем реду, да они у свом мандату ураде да све буде како ваља. Тражићемо да се бирачка места конципирају тако да нема могућности за неке преваре на самом бирачком месту, на пример да се паравани окрену тако да се види да ли неко фотографише мобилним телефоном или не, да све протекне у најбољем могућем реду", рекао је Обрадовић.

И чланица Београдске изборне комисије у име ове листе Софија Мандић поручује бирачима да буду спремни да бране своју изборну вољу уколико буде потребно.

Све ове изјаве само су наставак тврдњи које је прозападна опозиција почела да заступа још од расписивања избора – да се власт бави предизборним преварама.

У оваквим оптужбама предњачио је Ђорђе Микетић који је свакодневно испред новинарских камера махао поштом која је доспела у његово сандуче, а тобоже припада извесној Радици која је нелегално пријављена на његовој адреси, а заправо је, тврдио је Микетић, фантомски бирач Српске напредне странке.

Микетић је кампању неславно завршио повлачећи се из изборне утакмице због компромитујућег снимка који је доспео у јавност, али су његове политичке колеге наставиле да износе оптужбе како се у РИК-у дешавају неправилности, те да су се наводни фалсификовани потписи јавних личности нашли у материјалу предатом за пријаву изборних листа.

Подршку за овакве тврдње прозападна опозиција нашла је код својих политичких заштитника, пре свега у Немачкој.

Спољнополитички стручњак СПД Нилс Шмид поручио је за "Дојче веле" пред српске изборе да Берлин "циљано ради на јачању оних снага које се залажу за европску перспективу".

"Видећемо како ће изгледати резултати парламентарних избора, односно хоће ли ојачати проевропске снаге у Србији", поручио је Шмид.

"Дојче веле" пише како у опозиционим круговима постоје жестока мимоилажења како би требало да изгледа изборна ноћ 17. децембра.

"Неки мисле да ће све бити као и обично, без обзира ко победи. Други, да је власт спремна на све како би сачувала већину у рецимо Београду и да би те вечери могли да избију протести за 'одбрану народне воље'", пише "Дојче веле".

Да ли би све ове изјаве уз данашњу шетњу до РИК-а могле да буду медијска припрема за могуће оспоравање изборних резултата?

Јасно је да тај део опозиције нема подршку народа и хтели би реплику 5. октобра 2000. по сваку цену, каже члан Главног одбора Социјалистичке партије Србије Зоран Анђелковић за РТ Балкан.

"Желе хаос и то су радили све време, нема ту ничег новог", каже Анђелковић и додаје да верује како је народ то прозрео, те да неће поновити исту грешку као 2000. године.

"После су се годинама извињавали због 5. октобра, кад су остали без посла, а фабрике закатанчене. Та извињења после више не вреде", поручује Анђелковић.

Не верујем да некоме пада на памет да унапред оспорава резултате избора јер тиме говорите да сте утакмицу изгубили, оцењује аналитичар Дејан Вук Станковић.

Напомиње да је чудно да неко у последње дане обраћања бирачима користи ту причу, јер зашто онда бирачи да гласају ако су избори сами по себи спорни са становишта легалитета и легитимитета.

"Да ли ће ићи ка неком српском Мајдану не знам. Не делује ми да постоји атмосфера за такво нешто као што је то било 5. октобра. Друго, да бисте могли да оспоравате изборне резултате, ипак можете то најбоље да урадите ако победите, а друга страна која је на власти то одбије да призна. Дакле, нема 5. октобра без 24. септембра", истиче наш саговорник.

Додаје да нема демонстрација из 1996. и 1997. без победе опозиције у великим градовима и општинама у Србији. "Нужан политички услов је да победе негде, па да им се та победа оспори да би могли да мотивишу шире слојеве становништва на систематску грађанску непослушност", каже Станковић у изјави за РТ Балкан.

Све опозиционе листе имају своје представнике у РИК-у, не само "Србија против насиља", а требало би да имају своје представнике на већини бирачких места, напомиње политички аналитичар Владимир Добросављевић.

"Ако на самом терену имате добро организовану инфраструктуру и мрежу контролора, немогуће је покрасти изборе. Проблем је ако немате ту мрежу, ако имате контролоре који могу да буду поткупљени и уцењени, онда је то други део проблема", каже Добросављевић.

Зато изјаве прозападне опозиције о могућој изборној крађи види као део политичког фолклора, односно као врсту притиска да би се предупредило нешто, закључује Добросављевић у изјави за РТ Балкан.

image