Србија и Балкан

Секс, лажи и видео-траке: Предизборни случај Ђорђа Микетића

Опозициони посланик оптужио је председника Србије Александра Вучића и БИА да стоје иза претњи објављивањa експлицитних фотографија
Секс, лажи и видео-траке: Предизборни случај Ђорђа Микетића© Milan Maricic/ATAImages

Српски бирачи, који би током предизборне кампање требало да сазнају како ће се кандидати односити према кључним државним и националним питањима, увучени су, уместо тога, на мочварно тло прљаве политичке кампање којој ових дана присуствују.

Кампању као да режира Стивен Содерберг лично, па се тако Србија, уместо да дискутује о проблемима који се у овако бурним глобалним временима само гомилају, нашла у сценарију налик оном из филма "Секс, лажи и видео-траке".

Све је почело када је посланик странке Заједно Ђорђе Микетић на Иксу оптужио државне институције, односно председника Александра Вучића и БИА, да стоје иза поруке у којој му неко прети објављивањем приватних фотографија, што су Безбедносно-информативна агенција и председник одмах затим демантовали.

Посланик је објавио скриншот поруке коју је добио на Виберу, фотографије на којој се види призор који изгледа као секс. На фотографији се не види где је снимљена, а остаје нејасно и колико је особа на њој, и ко су те особе.

"Је л' си ово припремио за маму", коментар је који је Микетићу стигао уз слику, а послат је са броја који је на Виберу уписан под именом ДС.

Када је РТ Балкан позвао тај број, добили смо аутоматско обавештење да "корисник није доступан или је искључио телефон". Анонимна особа која је претила Микетићу последњи пут на Виберу је била доступна 27. новембра, односно, истог дана када је политичар објавио скриншот на некадашњем Твитеру.

"Поднећу кривичну пријаву против Н. Н. лица, а за сведока ћу позвати Александра Вучића који је синоћ на телевизији најавио да креће хајка на мене. Ово је доказ да БИА не штити државу већ ради за Вучића и СНС режим, таргетирајући опозицију и грађане. Нема разлога да арчите државне ресурсе и паре пореских обвезника на истраге специјалне полиције против мене. Све што имате, није непознато ни мени, ни мојим укућанима. Када сте ушли у моју кућу пре годину и по дана, и украли мој компјутер, знао сам да ће ово да се догоди кад-тад. Наравно, крађу сам пријавио полицији и о томе постоји забелешка. Једино што нисам могао ни да претпоставим јесте да ће се мојим животом бавити лично Вучић. Изгледа да сте баш нервозни", оптужио је Микетић.

БИА је, међутим, у свом саопштењу објављеном дан касније истакла да Микетић "није предмет било какве обраде или интересовања Безбедносно-информативне агенције".

Агенција је, како наводи, покренула истрагу о експлицитној фотографији, а њени експерти утврдили су да је у питању само исечак дужег снимка "за чији настанак БИА не сноси никакву одговорност".

"Желимо да упознамо јавност да БИА спроводи интензивну истрагу која за циљ има утврђивање свих околности у вези са самим снимком и особама које се на њему налазе, уз поштовање свих начела законитости и приватности лица са снимка", саопштила је БИА.

БИА је Микетића позвала да "престане са нападима на службе безбедности Републике Србије и председника Републике Србије" и да, пошто је у јавности отворио тему свог приватног снимка, јавно саопшти "како је, где и под којим околностима и од стране које особе настао снимак њега и извесне особе, као и шта снимак садржи".

За сада, нико није објавио доказе који би демантовали наводе државне агенције о томе да није умешана у овај случај.

Снимак је, како Радио Слободна Европа пише, Микетић добио након гостовања председника Вучића у емисији "Хит твит". Вучић је Микетића, како кажу, тада назвао "људском срамотом" и инсинуирао да "зна нешто о њему о чему не сме да прича", али да Микетић "зна шта зна" и да је боље да ћути.

И сам председник се, данас током разговора на ТВ Хепи, осврнуо на оптужбе посланика странке Заједно, истичући да Микетић "добро зна ко га је снимао", и да то није БИА.

"Безбедносно-информативна агенција је одмах покренула истрагу и закључила да је то преузето са снимка који није направљен тајном камером. Како сам добио информацију од БИА, то је из непосредне близине снимио један њихов пријатељ. Он (Микетић) има тај снимак, нека га објави", рекао је Вучић.

Микетић је након Вучићеве изјаве поручио да је снимак аутентичан. Али ни он не објашњава ко је на снимку.

"Увек ћу рећи шта је истина, а шта није. То је стари приватни видео који је очигледно украден из мог стана. Када сам ушао у политику, био сам спреман на разна подметања. Захвалан сам својој супрузи, такође активисткињи, на подршци, као и свима који су ми ових дана јавно и приватно дали подршку. Знали смо шта да очекујемо. Такође, снажно се залажем за одговорност, а то се пре свега односи на моје поступке", рекао је посланик.

Ово је, како каже, "порука свим противницима овог режима", да ће се, ако дигну глас, "бавити вашим приватним животом, вашим пријатељима, супругама, децом, забавама на које идете, веб локацијама које посећујете".

"Последњи пут када смо имали такву диктатуру, под владавином Милошевића, убијани су политички противници (Стамболић), убијани су новинари (Ћурувија), грађани су пребијани и затварани због критичког мишљења, а овај терор је спроводила и Државна безбедност и институције државе Србије", рекао је Микетић.

Микетић се пре неколико дана нашао у фокусу јавности када је устврдио да је на његовој адреси пријављена извесна Ружица која је наводно "фантомски гласач". Премијерка Ана Брнабић поручила је да је полиција утврдила да је то била лаж.

Опозициони посланик раније је тврдио да је његовој малолетној ћерки неко претио на Фејсбуку, али и да је он сам добијао претње на друштвеним мрежама након што је у Београду прекречио мурал Ратку Младићу.

Није први пут да је приватни живот Микетића постао медијска тема. Њега је, иначе, главни уредник "Информера" Драган Ј. Вучићевић недавно јавно позвао "да одговори да ли је узимао неке супстанце".

"Замолио бих господина Микетића, пре него што ми одговори, да добро размисли како ће да ми одговори? И пре него што запрети тужбом или каже да лажем, нека помисли да можда могу да докажем да можда узима неке супстанце. И то какве супстанце", рекао је тада Вучићевић.

image