Србија и Балкан

Хрватски премијер Андреј Пленковић сменио министра привреде Давора Филиповића

Канцеларија за борбу против корупције и криминала саопштила је да спроводи истрагу о специјалном саветнику минустра, који је нудио закуп огласног простора у замену за новац
Хрватски премијер Андреј Пленковић сменио министра привреде Давора Филиповића© Tanjug/AP Photo/Rafiq Maqbool

Хрватски премијер Андреј Пленковић сменио је данас министра привреде Давора Филиповића, након што је његов специјални саветник локалној телевизији "Мрежа ТВ" нудио закуп огласног простора у замену за новац.

"Председник Владе Андреј Пленковић данас је потписао решење о разрешењу министра привреде и одрживог развоја Давора Филиповића. Тиме уједно Јурица Ловринчевић престаје да буде посебни саветник у кабинету министра", саопштено је из Пленковићевог кабинета.

Транскрипт разговора специјалног саветника Јурице Ловринчевића са новинаром "Мреже ТВ" објавио је у најновијем броју хрватски недељник "Национал".

Канцеарија за борбу против корупције и криминала (Ускок) саопштила је да спроводи истрагу.

"Поводом бројних новинских упита везаних за поступање на темељу текста објављеног у данашњем 'Националу', у којем су изнесене сумње на чињење коруптивних кривичних дела, потврђујемо спровођење изстраге у предметном случају", саопштено је из Ускока.

Навели су да ће, након прибављања потребних података и разматрања свих релевантних околности, правовремено обавестити јавност о даљњем поступању.

Ловринчевић је након објаве транскрипта негирао да је рекетирао ту телевизијску станицу.

"Никада – баш никада – током своје каријере нисам узео нити имао потребу тражити или узети провизију, мито, 'коверту', 'кикбек' или како год то желели да назовете. Ко год тврди супротно – лаже", написао је раније данас Ловринчевић на Линкедину.

Опозиција: Смена Филиповића показатељ да цела Влада треба да падне

У првим реаговањима из опозиције поручују да је ово показатељ да би требало да падне цела Влада, те да је ниво корупције и криминала у Хрватској већи него у време некадашњег премијера Иве Санадера.

"Помало разбијамо тај картел, најавили смо разбијање не само хварског, него целог коруптивног картела унутар Пленковићеве владе. Прво је отишао Барбарић, ми смо отворили причу о нелегалној градњи и афери 'гас за цент', сада одлазе и Филиповић и Ловринчевић, који су били на другој страни од Барбарића и Вујновца, али очито је да обе те екипе имају исти модус операнди. Ово је показатељ да треба да падне цела Пленковићева влада. Ово је нова Фими Медија, ово је страшно, невероватне су размере корупције и криминала", поручио је Никола Грмоја из опозиционог Моста.

Филиповићеву смену коментарисали су и из најутицајније опозиционе Социјалдемократске партије (СДП), пошто су на друштвеној мрежи Икс написали да је смењени министар "дуже био на семафору него у Влади".

Лидер СДП Пеђа Грбин поручио је да је Филиповић био Пленковићев лични избор за министра, а показало се да ње само потпуно неспособан већ да је био и савршено станиште за узгој корупције у свом министарству.

"Ћорића је макнуо из Владе због афере Ветроелектране, Хорват је завршио у притвору и има ускочки поступак, а о Далићки и афери Борг не треба трошити мастило. То су четири Пленковићева министра привреде, ако ико мисли да је то случајно или да то нема никакве везе с Пленковићем, онда је потпуна будала", навео је Грбин.
Додао је да је ово сада постало горе од Фими Медије у доба премијера Иве Санадера.

"Јер ниво на ком нас пљачкају је постао такав да угрожава саме темеље функционирања државе па и њеног опстанка. Ово се може решити само одласком Пленковића и ХДЗ-а и нема те смене Филиповића која може опрати љигаву слуз корупције с Пленковићева лица", каже Грбин.

За овако експресну реакцију Пленковића који је одмах разрешио министра Филиповића истиче да је то само резултат његове панике.

"С обзиром да овде имамо транскрипте и снимак, не видим шта би друго могло да се направи кад је Пленкијева гузица у питању. Ово је резултат панике, а не никаквог морала јер да је морал у питању поступио би као Коста у Португалу и сам поднео оставку", навео је Грбин, пренео је хрватски портал "24сата".

image