Србија и Балкан

Дачић: Српски народ на КиМ не сме да буде жртва једностраних потеза Приштине

Аљбин Курти да се призове разуму и познавању права, он је главни извор свих нестабилности и могућих инцидената, рекао је шеф српске дипломатије
Дачић: Српски народ на КиМ не сме да буде жртва једностраних потеза Приштине© FOTO TANJUG/MILOS MILIVOJEVIC/bs

Србија не сме да дозволи да њен народ буде жртва једностраних потеза привремених приштинских власти, истакао је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић.  

Потребно је да се Курти призове разуму и познавању права, јер је он главни извор свих нестабилности и могућих инцидената, констатовао је Дачић на Самиту франкофоније у Тунису.

Коментаришући позив на хитан састанак у Бриселу који је шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ упутио председнику Србије Александру Вучићу и премијеру привремених приштинских власти Аљбину Куртију, Дачић је рекао да није изненађен и да је Борељ то и најавио.

"Борељ је рекао да ће покушати да дођу до неког компромисног решења, а све се врти управо око тог датума, 21. новембра. Мислим да је покушај Бореља оправдан, али не видим разлог да састанку присуствује председник Србије Александар Вучић. Потребно је да се Курти призове разуму и познавању права, јер је он главни извор свих нестабилности и могућих инцидената", рекао је Дачић.

Србија је много пута доказала да жели дијалог и наставак преговора, и више не може да дозволи да српски народ буде жртва једностраних потеза и "својеврсних превара када је реч о Бриселском споразуму", истакао је министар спољних послова Србије.

Дачић је истакао да се Приштина понаша као да бриселски споразум не постоји и да Заједница српских општина не може бити формирана о чему је и, како каже, Курти више пута говорио.

Шеф српске дипломатије је додао да се нада да неће доћи до инцидената, што, како је истакао, треба да осигурају ЕУ заједно са мисијом Кфора и Еулекса, који су управо и гарант бриселског споразума.

Када је реч о примени одлуке о таблицама на тзв. Косову, чији рок за примену ускоро истиче, Дачић каже да "још увек има времена да се реагује".

''Неопходно је да се неко призове разуму како би се спречили било какви могући инциденти и искре које могу да запале цео регион. То значи да је потребно да се одлука о таблицама одложи, а после тога крене у политички дијалог, а најважније од свега јесте формирање Заједнице српских општина", поручио је министар спољних послова Србије.

Дачић је напоменуо да још увек има наде да ће одлука око таблица проћи без инцидената уколико међународна заједница озбиљно схвати и усмери своју пажњу и притисак на стварни извор проблема, односно на, како је нагласио, Аљбина Куртија.

Ивица Дачић је учествовао на првом делу Самита франкофоније, где је имао бројне билатералне сусрете са шефовима влада и држава из читавог света.

Уочи првог састанка Самита Франкофоније, министар спољних послова Србије се сусрео са председником Француске Емануелом Макроном, а тај сусрет Дачић је описао као изразито позитиван.

"Макрон носи изузетно лепе успомене из Београда за које каже да их никада неће заборавити. Он је поздравио председника Србије и поручио да би опет волео да дође у нашу земљу", рекао је Дачић.

image