Србија и Балкан

Дачић: Једино реално решење питања КиМ је да се зна шта је српско

Немогуће је да Србија прихвати планове који полазе од тога да је "Косово" независно, нити да ће "Косово" да прихвати да се врати у састав Србије, рекао је српски шеф дипломатије
Дачић: Једино реално решење питања КиМ је да се зна шта је српскоwww.globallookpress.com © Eric Lalmand/ZUMAPRESS.com

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да би једини реални план за решење питања Косова и Метохије био онај који би прихватио стање на терену где би се тачно знало шта је српско, а шта албанско.

"Док је овакво стање на терену, свима je јасно да није могуће да Србија прихвати планове који полазе од тога да је 'Косово' независно, нити да ће 'Косово' да прихвати да се врати у састав Србије", изјавио је Дачић гостујући данас на телевизији "Хепи".

Дачић је објаснио да је француско-немачки предлог у старту неприхватљив за Београд, јер у првој тачки предвиђа да се не доводи у питање одлука о једнострано проглашеној независности јужне српске покрајине.

"Не верујем да тај план има перспективу зато што решење мора да се заснива на реалном политичком стању на терену и на интересима. Ми немамо интерес да то прихватимо", навео је Дачић.

Он је указао да би била потпуно другачија прича да Београд на другој страни има разумевање и да се може рачунати на то да ће САД, Француска, Велика Британија, као сталне чланице Савета безбедности, имати у виду и интересе Србије.

Он је навео да, ако Србија уведе санкције Русији, Кини или неком другом, не добија нове пријатеље, а може да изгуби старе.

Шеф српске дипломатије је указао да предлози са Запада углавном полазе од тога на који начин да Србија лакше прихвати независност самопроглашеног Косова.

Он је поновио да самопроглашено Косово у УН не може да добије више од 83 гласа од 193 чланице, те да изгледа да Запад очекује од Србије да пристане да моли друге земље да гласају за тзв. Косово.

"Молим грађане да не доводе у питање наше опредељење да бранимо наше националне и државне интересе. Овде је реч само о начину и методама како остварити најбољи могући резултат", рекао је Дачић.

Европске дипломате данас о тзв. Косову, Вучић скептичан

Данас се у Бриселу одржава састанак Савета за спољне послове ЕУ на којем ће високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ известити шефове европских дипломатија о детаљима разговора са председником Србије Алексадром Вучићем и премијером привремених приштинских власти Аљбином Куртијем.

Његови претходни разговори са Вучићем и Куртијем у Паризу фокусирали су се "на помоћ странама да пронађу потребна решења за тренутну кризу и одржавање мира и стабилности", изјавио је он.

Након састанка са Борељом и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком прошлог петка председник Србије Александар Вучић изјавио је да је резултат његових разговора био "ништа", и додао да је "веома скептичан" да ће на данашњем састанку шефова европских дипломатија "бог зна шта да се појави".

Вучић је назвао тзв. Косово немачким "чедом" о којем Немци и воде рачуна. "Јасно је да су Немци ти који им пружају правну подршку за све правне акте у ЕУ, а ван ЕУ, наравно, то је Велика Британија" .

Вучић је додао како очекује да ће привремене приштинске институције да "наставе да на силу врше додатни притисак против српског народа, да наставе да малтретирају наш живаљ".

image