Србија и Балкан

Надбискуп Немет: Човек је позван да буде носилац светла и борац против таме

Памтимо 3. мај када је смртно устрељено деветоро ђака и њихов чувар у основној школи 'Владислав Рибникар', били смо згрожени, нисмо могли да поверујемо да је то могуће и код нас, па ипак, десило се, пише у Божићној посланици београдски надбискуп
Надбискуп Немет: Човек је позван да буде носилац светла и борац против таме© A.K./ATAImages

Човек је увек тражио светло да би видео, да би се ослободио несигурности тамних простора, а божићно време је од првих почетака овог празника везано за светло, тачније за извор свих светлости, сунце и посебно Бога, поручује београдски надбискуп Ладислав Немет у Божићној посланици.

Права светлост долази од Бога, како то пише Исаија, један од највећих пророка у Библији, и то не у облику звезде која би нас обасјавала, него у људском телу, у телу које је као наше, а ипак другачије, наводи се у посланици.

"Тама је за пророка свако дело насиља, било да ли је оно почињено од стране војника, или обичних грађана, како бисмо данас рекли − цивила. Памтимо 3. мај 2023. када је смртно устрељено деветоро ђака и њихов чувар у основној школи 'Владислав Рибникар'. Били смо згрожени, нисмо могли да поверујемо да је то могуће и код нас. Па ипак, десило се; десило се због различитих чињеница, сплета околности, људских пропуста, неодговорних особа, али и криминалног чина", наводи надбискуп Немет.

Он истиче да "слике које видимо о рату на Блиском истоку, али и из Украјине, исто као и извештаји с бојишта, показују да су главни циљеви напада свих зараћених страна, поред оних војних, свакако и извори енергије, струје и воде. А у данашњем свету, без електричне енергије, у мраку, без воде у модерним зградама ‒ не може да се живи, или је то врло тешко".

Београдски надбискуп у својој празничној поруци осврнуо се и на улогу медија и средстава друштвених комуникација, наводећи да она могу постати извор дезинформација и ширења мржње.

"Ријалити програми као што су 'Задруге', 'Фарме', 'Велики брат' тако и даље шире културу таме у људским срцима, буде у људима осећај, варљиви утисак да је све могуће и дозвољено, да се све толерише, да се све може направити онако као на телевизији. У човеку постоје и добро и зло, и светло и тама, а чини се да је много лакше повећати у њему количину таме него снагу светла", наводи надбискуп Немет.

Како додаје, тешко је наговорити људе да у ова тешка времена дају нешто за сиромахе, а лако "налетети на неколико коцкарница у свакој улици овог дивног града Београда, у којима се губе финансијска средства и разарају животи породица и појединаца".

Човек је позван да буде носилац светла, топлине и љубави, поручује се у посланици.

"Нека ово светло осветли и наша срца, а посебно срца оних који одлучују о великим питањима данашњице. Нека политичари изађу из зачараног круга својих 'интереса', из таме заблуде да оружје и насиље могу да решавају проблеме човечанства, да реше спорове", наводи надбискуп Немет.

Он је позвао вернике да се моле у овим празничним данима "да хришћански народи који воде братоубилачки рат схвате потребу мира за све", да не забораве ни ратове међу различитим народима, као у Светој земљи, у Сирији, у многим државама Африке и да се у својим молитвама сете "хришћана протераних из Нагорно-Карабаха, као и избеглица широм света".

image