Свет

Папа позвао вернике свих религија: Ујединимо се против уништавања животне средине

Заштита живота подразумева супротстављање похлепној илузији свемоћи која уништава нашу планету, поручио је поглавар Римокатоличке цркве
Папа позвао вернике свих религија:  Ујединимо се против уништавања животне средине© Michael Campanella/Getty Images

Папа Франциско позвао је данас припаднике свих светских религија да се уједине у борби против "похлепног" уништавања животне средине.

Истичући човекову смртност и ограниченост, папа је у обраћању на самиту о клими КОП28 у Дубаију, рекао да заштита живота подразумева "супротстављање похлепној илузији свемоћи која уништава нашу планету".

"Религије треба хитно, да делују у правцу заштите средине, да васпитавају своје припаднике у складу са животним стилом који је савестан и братски, а не расипнички, али и да их уче како да се врате индивидуалном промишљању о величанствености природе", казао је папа у говору, који је уместо њега на самиту прочитао државни секретар Ватикана кардинал Пјетро Паролин.

Како је додао, свет лишен контемплације, биће свет у коме је душа загађена, који ће наставити да одбацује људе и производе као отпад.

У свом главном обраћању на конференцији у суботу, папа је поновио свој позив на елиминацију фосилних горива, док су стотине католичких институција широм света најавиле планове о њиховом укидању.

У обраћању верским вођама, папа је истакао да су мир и управљање планетом међусобно зависни, јер, како је навео, ратови и сукоби наносе штету животној средини и деле нације, ометајући заједничку посвећеност решавању заједничких проблема, попут заштите планете.

image