Србија и Балкан

ЦРТА: Организоване миграције бирача пресудно утицале на резултат избора у Београду

На основу до сада прикупљених чињеница и спроведених анализа, Посматрачка мисија Црте износи основану сумњу да је на изборима 17. децембра дошло до организованих миграција бирача у обиму који је пресудно утицао на исход веома тесних избора за Скупштину Београда, наводе они
ЦРТА: Организоване миграције бирача пресудно утицале на резултат избора у Београду© TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Невладина организација Центар за истраживање, транспарентност и одговорност (Црта) објавила је саопштење у ком тврде да је на прошлонедељним изборима у Београду дошло до организованих миграција бирача које су утицале на исход тог гласања.

"На основу до сада прикупљених чињеница и спроведених анализа, Посматрачка мисија Црте износи основану сумњу да је на изборима 17. децембра дошло до организованих миграција бирача у обиму који је пресудно утицао на исход веома тесних избора за Скупштину Београда", навели су они на конференцији за медије, сачињеног на основу грађе прикупљеном пре, током и након изборног дана.

Они додају и да су "организоване миграције бирача су врста изборног инжењеринга која није ни легална ни легитимна".

"Пријављивањем фиктивних пребивалишта зарад гласања на локалним изборима изван сопственог града или општине крше се закони који регулишу питања пребивалишта грађана, али и угрожавају принципи изборне једнакости и гарантовано право грађана да бирају локалну самоуправу", наводи се.

О обиму и распрострањености манипулација бирачким списком, како су саопштили, Црта је још пре избора добијала информације од различитих извора који су, како тврде, "упућивали на нелегалне поступке органа локалних самоуправа и највиших републичких органа извршне власти са циљем обликовања изборних резултата у Београду у користи владајуће странке".

"Круцијалне доказе прикупили су током изборног дана посматрачи Црте који су начинили и велики број фото и видео снимака организованог довођења бирача из других градова у Србији и иностранству у Београд. Забележено је више пунктова који су служили као логистички центри операције, одакле су бирачи упућивани и спровођени на бирачка места у разним деловима главног града. Посматрачи Црте су на 71 бирачком месту, односно на 14 одсто биралишта у Београду, уочили примере организованог довођења бирача, надгледаног гласања, могућих манипулација идентитетом бирача – на Чукарици (10), Новом Београду (9), Врачару (7), Вождовцу (7) и у Земуну (7)", наводе у тој невладиној организацији.

Они тврде да су забележили организовано пристизање бирача из разних делова Србије (нпр. из Панчева, Ваљева, Чачка, Аранђеловца, Смедерева, Вршца, Новог Сада итд.), као и са "Косова", из Босне и Херцеговине и Хрватске, што појачава сумњу да су локални избори стратешки расписани само у трећини јединица локалне самоуправе како би се омогућиле привремене селидбе бирача.

"Додатне анализе направљене су после изборног дана коришћењем и укрштањем квантитативних података из јавно доступних података из електронске верзије бирачког списка на сајту Министарства државе управе и локалне самоуправе (имена и презимена бирача по бирачким местима) и резултата гласања. Установљене су битне размере измена у бирачком списку до којих је дошло у периоду од једне године", наводи се.

Идентификована су бирачка места у Београду за која се с великом вероватноћом може закључити да су била одредишта организоване миграције бирача, а на којима је владајућа партија остварила значајан раст броја гласова у односу на претходне изборе.

Поједини политички актери и сами су посредно потврдили налазе те анализе – више политичара и високих званичника Србије и Босне и Херцеговине експлицитно су потврдили спровођење наведених пракси, покушавајући да их оправдају и представе као легалне и легитимне, наводи се у саопштењу.

Црта је донела низ препорука за спречавање неприхватљивих појава које су означиле ове изборе у Београду. Краткорочно, неопходно је да Министарство за државну управу и локалну самоуправу учини бирачки списак потпуно јавним, уз разумне и изводљиве мере заштите личних података бирача.

Такође, тужилаштва морају да истраже све основане сумње на кривична дела почињена у вези с изборима.

У средњем року, Министарство за државну управу и локалну самоуправу треба да у складу с препорукама Мисије ОЕБС/ОДИХР спроведе независну ревизију Јединственог бирачког списка грађана. Народна скупштина треба да донесе измене Закона о изборима којима би се онемогућиле организоване миграције бирача.

Представници Црте нису изнели конкретне доказе својих тврдњи, већ су најавили да ће истраживање ће бити доступно на њиховом сајту касније данас.

Како наводе на свом сајту, Црта је "независна, нестраначка организација цивилног друштва посвећена развоју демократске културе и грађанског активизма". Постоји од 2002, а садашње име носи од 2009. године.

Међу партнерима те организације налазе се владе и амбасаде Велике Британије, Француске, Немачке, Шведске, Швајцарске, Луксембурга, Канаде и Чешке. Ту су и Фонд браће Рокфелер, Фондација Фридрих Нојман, америчка Национална задужбина за демократију (НЕД), УСАИД и Европска унија.

image
VV inauguration
banner