Србија и Балкан

Вучић и Курти одвојено са Борељом, па на заједнички састанак

У фокусу хитног састанка биће проналажење излаза из актуелне кризе и избегавање било какве даље ескалације и тензија на терену, наводе из ЕУ
Вучић и Курти одвојено са Борељом, па на заједнички састанак© FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/

Председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти састаће се сутра ујутру у осам сати у Бриселу, саопштила је Служба за спољне послове Европске уније.

У фокусу састанка биће решавање актуелне кризе у вези са таблицама и повратак Срба у институције на КиМ.

Тзв. Косовска полиција одложила је на 24 сата примену мере кажњавања Срба које на путевима на северу КиМ затекну са српским таблицама. Тако ће примена ове мере уместо од поноћи почети да се примењује од 22. новембра.

Високи представник за спољну политику ЕУ Жозеп Борељ прво ће одржати одвојене састанке са саговорницима, а затим је предвиђен трилатерални састанак, преноси Танјуг.

"Високи представник за спољну политику Жозеп Борељ ће олакшавати дијалог, уз подршку специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака. Учешће су потврдили председник Србије Александар Вучић и премијер 'Косова' Аљбин Курти", саопштила је Служба за спољне послове ЕУ.

Европска унија поручује да је императив предстојећег састанка проналазак решења за актуелну кризу. 

"У фокусу хитног састанка биће проналажење излаза из актуелне кризе и избегавање било какве даље ескалације и тензија на терену, са акцентом на регистарске таблице и повратак Срба у 'косовске' институције", наводе из ЕУ и додају да ће на крају састанка Борељ дати изјаву за медије.

Још једна криза на КиМ почела је летос када је приштинска власт најавила увођење реципроцитета, тачније најавили су да ће почети да плене возила Срба са севера која су регистрована таблицама које издаје Република Србија. Том приликом најављено је и издавање улазно-излазног документа свим грађанима који на територију КиМ улазе са српским документима. Срби су изашли на барикаде и снажно се успротивили овим мерама.

Последњих неколико недеља Срби са севера најављују "отпор на сваком кораку" јер не желе да пререгиструју возила на косовске таблице. 

Због тога су изашли из косовских институција, а приштинска власт је расписала ванредне изборе за градоначелнике четири општине на северу КиМ. 

Полицијске станице на северу су празне, а севером су почели да патролирају службеници Еулекса.

Курти је најавио да ће сви који не пререгиструју возила плаћати казне од 150 евра сваки пут када их полиција заустави на путу, а да ће од следеће године ова возила бити заплењена. 

Од почетка месеца изречено је више од 1.500 опомена власницима возила са регистарским ознакама које је издало Министарство унутрашњих послова Србије.

Како су навели из тзв. Косовске полиције, од "почетка процеса до петка (17. новембар) РКС таблице је узело 26 возача", преноси "Косово онлајн".

Последње возило, како наводе, пререгистровано је ове недеље у рејону Косовске Митровице.

Званичници Европске уније и Сједињених Америчких Држава су у више наврата тражили од Приштине одлагање обавезе пререгистрације за десет месеци, али приштинска власт није изашла у сусрет захтевима Брисела и Вашингтона. 

image
VV inauguration
banner