Србија и Балкан

Највећа непознаница избора у Црној Гори: Да ли је министар когa се Кривокапић одрекао прешао цензус

Већ се праве разне комбинаторике ко би са ким могао да формира нову владу у Подгорици и колико би она могла да потраје, али питање ко је прешао цензус, а ко није, и даље је мистерија
Највећа непознаница избора у Црној Гори: Да ли је министар когa се Кривокапић одрекао прешао цензус© R.R./ATAImages

Још се у Црној Гори пребројавају гласови и чека одлука Државне изборне комисије о коначним резултатима. Аналитичари покушавају да протумаче шта су лидери партија желели да поруче у својим првим обраћањима из изборних штабова. Већ се праве разне комбинаторике ко би са ким могао да формира нову владу и колико би она могла да потраје.

Међутим, једно питање остаје највећа непознаница још од синоћ, од када су затворена биралишта и проглашени прелиминарни резултати.

Наиме, Народни покрет "Правда за све" бившег министра правде Владимира Лепосавића синоћ је прогласио да је остварио парламентарни статус.

Како је на конференцији за медије рекао носилац листе, излазност је значајно мања него на прошлим парламентарним изборима.

"Што се тиче НП Правда за све, ми смо пре свега овде као група грађана која је први пут учествовала на изборима и извесно први пут остварила парламентарни статус", казао је Лепосавић.

Са друге стране, све пројекције изборних резултата показују да листа "Правда за све" ипак није освојила потребних 3 одсто гласова за улазак у Скупштину.

Према подацима Центра за мониторинг и истраживање на 100 одсто обрађених бирачких места листа Лепосавића остварила 2,8 одсто гласова.

Центар за демократску транзицију има податке на основу 100 одсто обрађеног узорка према којима је Лепосавић остао испод цензуса са 2,7 одсто освојених гласова.

Зашто је онда овај еминентни правник синоћ објавио да је прошао цензус и ушао у Скупштину Црне Горе?

Упозорење на прекрајање изборне воље

Док је у Црној Гори текао изборни дан, из штаба "Правде за све" стигло је упозорење грађанима, домаћој стручној и међународној јавности о информацијама да ће се извршити прекрајање изборне воље.

Позивајући се на више извора, саопштено је да представници политичких странака и коалиција планирају да, по затварању бирачких места, изврше дописивање знакова и слова на гласачким листићима на којима су грађани заокружили листу "Правда за све - др Владимир Лепосавић", како би ти гласачки листићи били проглашени за неважеће.

"Према нашим сазнањима, ову незакониту активност, коју је спроводио ДПС режим, данас планирају да изврше на штету грађана који су гласали Народни покрет ПРАВДА ЗА СВЕ! практично све политичке странке односно коалиције осим представника Покрета ЕВРОПА САД", навели су из штаба Лепосавића.

Како је у питању покрет настао тик пред избора, нема довољну страначку инфраструктуру нити представнике на свим бирачким местима широм земље, па је немогуће да се таква злоупотреба спречи, тврди Лепосавићев штаб.

У видео поруци коју је снимио, он напомиње да таква радња представља кривично дело 192 Кривиног законика Црне Горе за шта је запрећена вишегодишња казна затвора. Он је позвао и специјалног државног тужиоца Владимира Нововића и остале државне органе да реагују.

Министар кога се Кривокапић одрекао

Владимир Лепосавић је доктор правних наука. Овај рођени Баранин дипломирао је на Правном факултету у Београду са просечном оценом 10. Специјализовао се за област међународног права на Правном факултету у Вашингтону.

Докторирао је из области међународноправне заштите националних и верских мањина на Правном факултету у Београду.

Био је правни саветник Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке и активирао се борио за одбрану православних светиња у Црној Гори.

Управо он је аутор измењеног Закона о слободи вероисповести, чиме је исправљена неправда коју је Мило Ђукановић покушао да начини Српској православној цркви у Црној Гори.

Лепосавић је представљао Српску православну цркву у Уједињеним нацијама у Женеви, као и на форумима ОЕБС-а и Савета Европе.

У политику улази као министар правде у влади Здравка Кривокапића, након што је Демократска партија социјалиста Мила Ђукановића смењена на парламентарним изборима 2020. године.

Иако се о његовом приватном животу не зна много, након што је као министар пријавио свој имовински картон, јавност је сазнала да је Лепосавић ожењен Американком вијетнамског порекла. Његова супруга Ви Нујен запослена је у америчком Министарству одбране.

Као што је горе напоменуто, Лепосавић је учествовао у измени спорног Закона о слободи вероисповести. Међутим, није дуго остао на функцији министра.

Иако је на власт дошао уз гласове Срба, Кривокапић је врло брзо окренуо леђа бирачима који су га довели на премијерско место.

Уз помоћ ДПС-а, Социјалдемократске партије, Социјалдемократа, Бошњачке и албанске националне странке, као и представника ГП УРА и Демократске Црне Горе Скупштина је изгласала Резолуцију о Сребреници. Тим документом Подгорица, не само што се изјаснила да се у Сребреници догодио геноцид, него је чак забрањено порицање да се то збило.

За говорницом пред посланицима Лепосавић је рекао како је спреман да призна да се у Сребреници догодио геноцид тек кад се то недвосмислено утврди.

"Хашки трибунал за бившу Југославију, осим што је основан резолуцијом, уместо међународним уговором, готово је у потпуности изгубио легитимитет кад је утврђено да су докази известиоца Савета Европе о вађењу и трговини органима цивилних српских жртава на Косову уништени у том суду", рекао је тад Лепосавић.

Под притиском међународних фактора, како Европске уније тако и америчке амбасаде у Подгорици, Кривокапић је затражио да Скупштина разреши његовог министра.

Након смене, Лепосавић се повукао и јавности и није учествовао ни на локалним ни на председничким изборима раније ове године. Зато је вест да је Лепосавић први предао потписе за кандидатуру на овим парламентарним изборима за многе била изненађење.

Листа Владимира Лепосавића била је једна од више српских опција на овим парламентарним изборима.

Да ли ће коначни резултати довести до преокрета - у питању је вероватно тек неколико стотина гласова - или ће можда бити откривене изборне преваре о којима Лепосавић говори, остаје да се види.

image