Србија и Балкан

Кривокапић: Рушење је почело након устоличења Јоаникија, а завршило се уз убуђалу торту

"Режим је пао" и "десила се слобода" су и даље суштински ставови о 30. августу 2020, каже некадашњи премијер Црне Горе Здравко Кривокапић
Кривокапић: Рушење је почело након устоличења Јоаникија, а завршило се уз убуђалу тортуGetty © Filip Filipovic

Председник 42. Владе Црне Горе Здравко Крипокапић огласио се поводом годишњице победе над Демократском партијом социјалиста Мила Ђукановића која се десила на овај дан на парламентарним изборима 2020. године.

Кривокапић, који је био носилац победничке листе коалиције "За будућност Црне Горе", тај 30. август описао је као дан када се десила слобода.

"Не само у смислу изражавања, већ се десила највећа луча слободе наше политичке заједнице, а то је слободан грађанин, који напокон може слободно да бира", навео је Кривокапић у саопштењу.

Каже да два става која је изрекао у изборној ноћи и даље држи као суштинска: "режим је пао" и "десила се слобода".

Кривокапић каже да, иако је режим пао, ДПС није научио лекцију, већ је покушавао да лошом шминком покрије непромењене намере - да опет зароби Црну Гору.

Владу насталу након његове смене - 43, а на чијем челу је Дритан Абазовић, Кривокапић назива неуставном, као и да је она била чедо ДПС-а формирано колективном политичком корупцијом, прекрајањем изборне воље и кршењем Устава.

"Тадашњи ДФ се није бунио, није махао причом да су Срби остали ван владе, није водио кампању личне дискредитације, нити је делио бројеве телефона посланика који су намерили да гласају 43. владу заједно са ДПС-ом. Дубина их утишала, а претње блокадама саобраћајница су остале на нивоу блефа", пише Кривокапић алудирајући да на актуелна дешавања у Црној Гори.

Абазовића назива "авангардним манипулатором", који је, каже Кривокапић, са Милом Ђукановићем, и "два висока вожда из региона, срушио изборну вољу грађана, и то тада није сметало онима који се данас позивају на већину од 30. августа".

"Зато се требамо отргнути од илузије. Већина од 30. августа је престала да постоји, односно уништена је оног тренутка када је изгласана 43. Влада. А тај прљави посао је почео да се договара одмах након устоличења црногорског митрополита, и то са онима који су били против тог устоличења. И довршен је, уз Бемаксов ватромет и убуђану торту", тврди Кривокапић.

Убрзо се, каже, десио парадокс. Није се знало ко је власт, а ко је опозиција. "Једино је било важно ко је премијер", тврди бивши председник Владе Црне Горе.

Сматра да су једини аутентични баштиници победе 30. августа они који су спремни да заједнички раде на стварању новог наслеђа које ће се базирати на економском просперитету, помирењу и европској перспективи Црне Горе.

"Зато позивам све странке и одговорне појединце да искључе политичке дигитроне, или да престану да буду ходајући дигитрони. Народ све види, памти, не заборавља, а чини ми се да више ни не прашта", каже Кривокапић.

Сматра да би требало ићи на брзо успостављање функционалне Скупштине и формирање 44. Владе, на челу са Милојком Спајићем.

"Наравно, ДПС ће још дуго остати највећи противник ових реформи, јер док у систему има наследнике и наследнице Меденице, Вељовића, Лазовића, Чађеновића, Јованића и других, криминалци у њиховим редовима ће остати сигурни. Док тако буде, коалициони капацитет ДПС-а ће остати на маргини. Али то је тема за њихово размишљање", напомиње он.

image