Србија и Балкан

РТ Балкан на лицу места: Ноћ нa северу Косова протекла мирно, сви чекају вести из Брисела

Италијански карабињери дежурају на главном мосту на Ибру
РТ Балкан на лицу места: Ноћ нa северу Косова протекла мирно, сви чекају вести из Брисела© Фото: Зоран Шапоњић

Ноћ уочи још једног својеврсног дана „Д“ на северу Косова и Метохије протекла је мирно. Током ноћи није било никаквих инцидената, а у недељу касно поподне из Косовске полицијске службе саопштено је да ће примена "друге фазе пререгистрације возила са српским таблицама са ознакама градова на Косову на РКС таблице" неће почети у понедељак 21. новембра, како је раније најављивано, већ 24 сата касније, у уторак, 22. новембра. 

"Полиција ’Косова’ у складу са оперативним плановима наставља полицијско ангажовање у спровођењу закона и уставног поретка, као и спровођењу одлуке 'Владе Републике Косова' од 28. 10. 2022. године бр.05. /103, а ради се о поступку регистрације возила од регистарских ознака ПР, КМ, ПЗ, ГЛ, УР, ПЕ, ДА и ЂА на РКС регистарске ознаке", саопштено је из косовске полиције у недељу увече.

Наведено је да је до 20. новембра у подне изречено 1.740 опомена возачима затеченим на путевима у возилима са ПР, КМ, ПЗ, ГЛ, УР, ПЕ, ДА и ЂА регистарским ознакама. Податак косовске полиције је да је до 20. новембра на северу КиМ пререгистровано укупно 26 возила.

У самој Северној Митровици стање је јутрос непромењено у односу на претходне дане. Италијански карабињери у пар џипова дежурају на главном мосту на Ибру између јужног и северног дела града, док главним улицама северног дела Митровице повремено патролирају и припадници ЕУЛЕКС-а.

Овде се од раних јутарњих сати са нестрпљењем очекују вести из Брисела где су почели састанци председника Србија Александра Вучића и премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија са представницима ЕУ. После тих састанака требало би да буде јасније да ли ће бити мирног решења тренутне кризе на северу КиМ.

Иначе, многе српске породице на северу Косова данас славе велики православни празник Аранђеловдан, много њихових пријатеља, комшија данас ће на славу. Неки од Митровчана са којима је извештач РТ Балкан јутрос и јуче причао, сећају се да су пре равно једанаест година, Аранђеловдан провели на барикадама током тадашње велике кризе на северу Косова.

„Већ двадесет и више године овде живимо од кризе до кризе, од једне до друге сирене за узбуну, без мира, без стабилност, у таквој атмосфери живе, одрастају наша деца“, понављају Срби у Северној Митровици. 

 

 

image