Србија и Балкан

Црна Гора регионални првак по броју самоубистава

Углавном је реч о тешким здравственим стањима, социо-економским проблемима, трауматичним искуствима, несређеним породичним односима, итд.
Црна Гора регионални првак по броју самоубиставаGetty © Joe Raedle

Црна Гора у последњој деценији предњачи по броју регистрованих суицида у односу на број становника, подаци су Светске здравствене организације.

Прошле године у тој земљи забележено је 116 самоубистава, током 2022. регистровано је 126 случајева суицида, а годину пре тога 111. Пре четири лета, 2020. године, остварено је 109 самоубистава, а 2019. године било је 100 случајева суицида.

Укупно - за претходних пет година чак 562 особе су себи одузеле живот у Црној Гори.

"Узроци или покретачи су различити, али углавном је реч о тешким здравственим стањима, социо-економским проблемима, трауматичним искуствима, несређеним породичним односима, итд. Иако на први поглед свако самоубиство изгледа као лични чин, уништавајући властити живот, особа која је себи одузима живот доводи у питање темељну вредност друштва – људски живот који није надокнадив, што ову појаву чини озбиљним друштвеним проблемом, посебно имајући у виду размере које узима у црногорском друштву", наводи се у саопштењу црногорског МУП-а.

Наводе и да у случајевима суицида полиције може само да бележи статистику, јер долази на свршен чин, односно најчешће последично реагује кроз предузимање увиђајних и других процесних радњи.

"Црна Гора, нажалост, нема националну стратегију за борбу против суицида нити национално тело које би сихронизовано предузимало кораке у борби против узрочника суицида. Ове бројке упозоравају да појединачни напори органа из различитих надлежности (Управа полиције, Центар за социјални рад, медицинске службе и др.) не могу утицати на кључно – превенцију могућих узрочника суицида", наглашава се у саопштењу.

image