Србија и Балкан

Београд данас у минусу, ледени дани повећали број долазака у преноћиште за бескућнике

Највећи број долазака забележен је у претходној ноћи - 39 лица су користила услуге преноћишта на адреси Др Милутина Ивковића
Београд данас у минусу, ледени дани повећали број долазака у преноћиште за бескућнике© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Главни град Србије данас ће бити у температурном минусу: после јутарње температуре од минус седам степени, највиша дневна биће минус два степена Целзијуса.

У нашој земљи најниже температуре биле су од минус 12 до минус 6 степени, а највиша у већини места од минус 4 до 0, на северу Војводине, док ће на југу и истоку Србије бити мало топлије, до 4 степена.

До краја седмице очекује се умерен до јак јутарњи мраз, а у суботу поподне постепени раст дневне температуре.

Са првим снегом у овој години и леденим данима повећан је број долазака у Привремено преноћиште за бескућнике на Аутокоманди.

Током ледених дана највећи број долазака забележен је у претходној ноћи - 39 лица су користила услуге преноћишта, на адреси Др Милутина Ивковића.

"У Привременом преноћишту за бескућнике ноћас смо имали укупно 39 корисника, док је капацитет 40. Пре Нове године смо имали попуњен капацитет, а у овој леденој недељи 39 је највећи број ноћења", изјавио је за Танјуг Никола Прица, секретар Црвеног крста Београд.

Како је објаснио, у преноћишту имају седам жена које бораве овде током ноћи, а укупно је 82 различите особе од новембра до данашњег дана користило њихове услуге, од тога 14 различитих жена.

Прица је додао да је укупан број ноћења у Преноћишту на Аутокоманди од новембра до синоћ био је 1.667, док је у Дневном центру у Ломиној од отварања центра било 450 коришћење различитих услуга, које су користиле 84 различите особе, што је на дневном нивоу око 25 корисника.

"У Дневном центру у Ломиној просечно задржавање је сат и по времена, иако је Дневни центар отворен више од три сата у току дана", рекао је Прица.

Он је истакао да су ту, поред запослених, присутни и волонтери, и додао да имају довољно намирница за функционисање.

image