Србија и Балкан

Камбери позива Албанце на непослушност Србији: Обавезно служење војног рока је неприхватљиво

Покренута је званична иницијатива да се у Србији врати обавезно служење војног рока, на шта је реаговао албански посланик у Скупштини Србије
Камбери позива Албанце на непослушност Србији: Обавезно служење војног рока је неприхватљиво© Milos Tesic/ATAImages

Посланик Скупштине Србије Шаип Камбери изјавио је да би одлука да Србија уведе опет обавезно служење војног рока била неприхватљива за албанску заједницу.

Камбери је, уз фотографију српске војске на албанском језику, објавио да Албанци из Медвеђе, Бујановца и Прешева морају да одбију захтев Србије за обавезно служење војног рока.

"Опомене за обавезно служење војног рока у Србији, иако је то стратешки маркетиншки потез председника Александра Вучића, неприхватљиве су и морају их одбацити Албанци 'прешевске долине'. Србији данас не прети ниједна суседна држава, напротив, случај од 24. септембра прошле године у Бањској показао је нарушавање интегритета суседних држава и ко је на мети агресора. Региону је потребан мир и напредак, иначе нас ове ратнохушкачке одлуке враћају само у деведесете", поручио је Камбери.

Камбери се представља као лидер Албанаца са југа Србије. У отвореном је сукобу са некадашњим председником Општине Прешево и лидером странке Алтернатива за промене Шћипримом Арифијем. Кабери је уз Демократску партију Албанаца Рагмија Муставе сменио Арифија.

Отворено је сарађивао са режимом Аљбина Куртија обилазећи америчке лобисте тражећи да, ако буде формирана Заједница српских општина, сличан начин организације добију и Албанци на југу Србије, односно на делу територије који назива "прешевска долина".

Након одржаних ванредних парламентарних избора, Камбери ће опет бити народни посланик и то једини из реда Албанаца.

image