Србија и Балкан

Албанци са југа Србије траже за себе права која Курти не даје Србима на Косову и Метохији

Писмом се од Владе Србије тражи да спроведе све своје обавезе према "Прешевској долини" и имплементацију свих споразума потписаних уз посредовање међународног фактора
Албанци са југа Србије траже за себе права која Курти не даје Србима на Косову и Метохији© TANJUG/ DOPISNIK KiM, fotografija niske rezoloucije/ nr

Албанци са југа Србије објавили су писмо у којем, представници такозване "Прешевске долине" траже једнака права за себе, као што је то предвиђено европским планом за Србе на Косову и Метохији.

"Тражимо од Европске уније и Сједињених Америчких Држава да подрже овај племенити принцип који се заснива на либералној традицији демократских држава на нашем континенту", пише у писму које потписују Шаип Камбери, Рагми Мустафа, Нагип Арифи, Шћиприм Арифи, Енвер Рамадани, Сами Саљиху, Шћиприм Муслиу i Феми Беја.

Такође, овим писмом се од Владе Србије тражи да спроведе све своје обавезе према такозваној "Прешевској долини" и имплементацију свих споразума потписаних уз посредовање међународног фактора.

"Република Србија до сада није реализовала суштинске циљеве споразума, као што су интеграција, брзи економски опоравак, повратак расељених и демилитаризација региона од стране специјалних безбедносних јединица и војних снага", наставља се у писму које с објавили албански медији.

Подсетимо, албанска делегација боравила је недавно у Вашингтону, а пут је платила косовска влада Аљбина Куртија.

"Ако они, Срби, траже Заједницу српских општина на Косову, ми тражимо своју заједницу у Србији, односно у 'Прешевској долини'", поручио је посланик српске Скупштине Шаип Камбери из Вашингтона где се састао са америчким званичницима.

image
VV inauguration
banner