Захваљујући новим мамографима превентивни преглед доступан свим женама

Сања Радојевић Шкодрић је нагласила да је овим испуњено обећање председника Србије Александра Вучића да ће у Србију стићи 18 најсавременијих мамографа

Захваљујући новим мамографима, који су стигли у велики број градова, превентивни и дијагностички прегледи дојке биће доступни свакој жени у Србији, ма где она живела, изјавила је данас директорка Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Сања Радојевић Шкодрић.

Она је, након свечаног уручења мамографа који је Дому здравља Врачар поклонила држава, истакла да је реч о најсавременијем мамографу који има минимално зрачење, а три пута јачу резолуцију.

"То значи да се три пута боље види свака промена. Има још једну значајну карактеристику, а то је да има томосинтезу која омогућава да се види и најминималнија промена", истакла је директорка РФЗО-а.

Додала је да је за жене значајно и то што су прегледи на оваквим мамографима готово безболни.

Сања Радојевић Шкодрић је нагласила да је овим испуњено обећање председника Србије Александра Вучића да ће у Србију стићи 18 најсавременијих мамографа.

Истакла је и да је здравље сваке жене најважније, јер су оне стуб породице.

"Свака од њих је нечија мајка, сестра, ћерка и губитком њихових живота ми губимо читаве породице", поручила је директорка РФЗО-а.

Она је додала да је важно и то што мамографи долазе у домове здравља, јер је свакоме лакше да се прегледа у тим установама него у болници.

"Људима су асоцијација на болнице неке теже дијагнозе, а превенцијом долазимо до ране дијагнозе, када је могуће и потпуно излечење", указала је Радојевић Шкодрић.

Навела је да су, када је реч о дијагностици карцинома дојке, на последњу листу лекова стављени и додатни иновативни лекови.

"Сада ће жене у Србији имати доступну иновативну терапију подједнако у сваком здравственом центру. Такође, не постоји лек за карцином дојке који неће бити доступан и у Србији", истакла је она.

Директор Дома здравља Врачар Мирослав Дмитровић рекао је да ће сутра бити спроведени први превентивни прегледи код свих пацијенткиња које дођу у ту установу, а да од понедељка почињу редовни прегледи у две смене.
Истакао је да је циљ да око 15.000 жена буде обухваћено обавезним скринингом за рано откривање карцинома дојке и навео да ће све жене на Врачару добити позив на ком ће им бити наведено када ће моћи да дођу на преглед.

На новом мамографу данас је прегледана и прва пацијенткиња, Мирјана Дрињаковић, која је навела да је то њен први преглед дојке.