Србија и Балкан

Пензионери на мети превараната: Фонд ПИО упозорио на обмане у вези са Пензионерском картицом

ПИО Фонд, пензионере не обавештава телефонским позивима, већ искључиво СМС порукама или мејлом
Пензионери на мети превараната: Фонд ПИО упозорио на обмане у вези са Пензионерском картицом© David Ramos/Getty Images

Од када је држава објавила да ће наши старији грађани, почев од 1. октобра добити пензионерске картице нове генерације, са многобројним попустима на различите робе и услуге, отприлике у исто време кренуле су и бројне преваре.

Пензионери, наиме, последњих недеља добијају телефонске позиве од непознатих људи који их упућују где би требало да преузму картице. 

Из Фонда ПИО, коме су се обратили за помоћ, потврдили су да је реч о преварама јер они, као једини надлежни за поделу картица, кориснике о израђеној картици и месту преузимања не обавештавају на овај начин.

"Подсећамо пензионере који су поднели пријаву за пензионерску картицу да своју картицу могу лично да преузму у филијали или другој организационој јединици Фонда или јединици локалне самоуправе, наведеној у обавештењу које добију путем поруке на мобилном телефону или у мејлу", објављено је на сајту Фонда ПИО, уз напомену да картице дели искључиво овај Фонд.

Из Фонда подсећају да је ради брже и ефикасније поделе картица и краћег чекања, продужено радно време њихових филијала и да се картице могу преузети и у додатним терминима, радним данима од 15 до 18 сати, као и суботом од 7 до 12 сати.

Осим доказивања статуса пензионера, пензионери ову картицу могу да користе за остваривање погодности и попуста у свакодневној потрошњи. 

Тако нпр. уз помоћ картице старији грађани могу да путују компанијом "Ер Србија" остварујући попуст од 15 одсто, или "Србијавозом" уз 30 одсто мање плаћено карту.

У овај пројекат Фонда укључили су се шира друштвена заједница, Влада Републике Србије, локалне самоуправе, друштвено одговорни привредни субјекти и предузетници који обезбеђују посебне попусте пензионерима који при плаћању роба и услуга приложе пензионерску картицу, као и јавна предузећа, привредна друштва и институције које обезбеђују бенефите по основу бодова.

image