Србија и Балкан

Хил пронађен изненађен: Одлука Приштине о укидању динара непотребна

Одлука о укидању динара требало би да ступи на снагу 1. фебруара
Хил пронађен изненађен: Одлука Приштине о укидању динара непотребна© TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил оценио је да је потребно избегавати једностране потезе и непотребна изненађења попут одлуке о укидању динара из платног промета на Косову и Метохији коју је донела Централна банка у Приштини.

Хил је рекао да Америка и Европска унија помно прате и анализирају развој ситуације, али није рекао да се противе одлуци Приштине.

"Мислим да је у овој фази дијалога до које смо дошли, са свим оним што је је постигнуто на челу са Лајчаком, веома важно да се разуме потреба да се ради заједнички. Треба избећи непотребна изненађења и поготово једностране акције", рекао је Хил на свечаности поводом уручења ЦТ скенера Специјалној болници за плућне болести "Озрен" у Сокобањи.

Међутим, ни његов колега, изасланик САД у Приштини Џеф Ховенијер није рекао да Приштина нема права на укидање динара, а нису ни позвали Приштину да од спорне одлуке одустане.

Хил је казао да је значај на формирању Заједнице српских општина.

"Ми сада мислимо да је најважније формирање Заједнице српских општина, али и да се Косову омогући приступ међународним институцијама. Треба се фокусирати на то и избегавати теме које нису од заједничког интереса", рекао је Хил.

Одлука о укидању динара требало би да ступи на снагу 1. фебруара.

Председник Србије Александар Вучић данас је у Скопљу на ту тему разговарао са помоћником америчког државног секретара за Европу и Евроазију Џејмсом О'Брајаном и најавио да ће наредних дана наставити интензивне консултације о покушају Приштине да укине динар на КиМ, преноси Танјуг.

image