Србија и Балкан

Етика или дискриминација: Зашто дипломци с приватних правних факултета не могу у Адвокатску комору

Адвокатска комора Београда је у последњих годину и по дана уписивала само дипломце државних факултета, иако и приватни факултети имају акредитације државних органа за образовање правника
Етика или дискриминација: Зашто дипломци с приватних правних факултета не могу у Адвокатску коморуwww.globallookpress.com

Ниједан дипломац приватног правног факултета у последњих годину и по дана није уписан у Адвокатску комору Београда како би одрадио приправнички стаж. Комора је уписивала само дипломце државних факултета, иако и приватни факултети имају акредитације државних органа за образовање правника.

Када је дипломирао на приватном правном факултету Универзитета Унион, Богдан Јевремовић је поднео документацију за упис у именик приправника Адвокатске коморе Београда. Тада му је, речено да неће бити уписан, јер није завршио државни факултет. Због тога се уписао у Адвокатску комору Крагујевца.

"Као и стотине младих људи немам другу опцију с обзиром да нам је услов за полагање правосудног испита пред Министарством правде обављање приправничког стажа у адвокатури. Нисмо имали алтернативу него да пронађемо посао у неком другом граду, да се упишемо у неку другу комору. Суштина је што они не доносе никакве одлуке, када би донели одлуку којом се одбија упис они би морали да образложе разлог. Разлог не постоји, због тога се не доносе никакве одлуке", рекао је Богдан Јевремовић за "Јуроњуз Србија".

"Циљ да се смањи број адвоката и нетсручног кадра"

Потпредседник Адвокатске коморе Београда Саша Иванишевић каже да није донета званична одлука о неуписивању приправника са приватних факултета, али да је циљ оваквог поступања да се смањи број адвоката и нестручног кадра. На питање да ли се тиме крши закон, Иванишевић одговара:

"Кад гледате формално-правно ви га кршите, али не кршите га кад имате свој кодекс професионалне етике па се држите тог кодекса, па видите да је неко завршио факултет за три године, а то је приватни, а нико није завршио за три године државни онда видите да ту нешто није у реду. Ту нема етике".

Иванишевић додаје да београдска комора неће уписивати ни адвокате који су приправнички стаж одрадили у другом граду.

"Оне које нећемо да примимо да се упишу у нашој комори, они оду у Ниш, Зајечар, Пожаревац, па се пребацују у Београд. Због тога што они изигравају наш кодекс професионалне етике, ми онда нећемо да их упишемо", додаје.

Бешировић: Крше Устав и Закон о забрани дискриминације

Декан приватног Правног факултета Универзитета Унион Виолета Беширевић, каже да део управног одбора београдске коморе својим непоступањем крши Устав и Закон о забрани дискриминације.

"Неколико наших студената се обратило вишем органу Адвокатској комори Србије која је наложила Адвокатској комори Београда, која је хијерархијски на вишој лествици, да упише наше студенте, ни по тим одлукама нису поступили или деловали", рекла је за Беширевић за "Јуроњуз Србија".

О овом проблему, Богдан Јевремовић обавестио је и друге надлежне.

"У фебруару прошле године сам писао и министарству правде и поверенику за заштиту равноправности и обавестио сам их о том противзаконитом поступању. Никакву реакцију нисам добио нити је проблем решен", рекао је Богдан Јевремовић.

За сада је реаговао само заштитник грађана, који је крајем године покренуо поступак оцене законитости и правилности рада Адвокатске коморе Београда.

image