Србија и Балкан

У ком својству је Алекс Сорош био на самиту ЕУ-Западни Балкан у Скопљу

Нити је западнобалкански лидер, нити је представник Европске уније - која је била улога сина Џорџа Сороша у Северној Македонији
У ком својству је Алекс Сорош  био на самиту ЕУ-Западни Балкан у Скопљу© AP Photo/Boris Grdanoski

Фондација за отворено друштво америчког милијардера Џорџа Сороша, оличена у његовом сину Алексу, испуњава своје обећање да ће активности фокусирати на Украјину, Молдавију и Балкан, па је тако наследник богатог тате, претходних дана боравио и  у Скопљу, на самиту "План раста: Западни Балкан и Европска унија".

Сорош млађи се доживљајима из Северне Македоније похвалио и на својој страници на друштвеној мрежи Икс где је поделио слике састанка, на коме су, између осталих учествовали и његови велики пријатељи Аљбин Курти и Еди Рама, али и други западнобалкански лидери међу којима и српски председник Александар Вучић.

"Историја у Скопљу. Западнобалканска шесторка је прихватила заједничко тржиште и План раста, што је корак ближе Европској унији", констатовао је Сорош млађи, чија је једна од првих одлука по доласку на "трон" Фондације за отворено друштво, била да се његова организација повуче из Европе, али остане на Балкану.

У ком је својству Алекс Сорош учествовао на скупу, није познато. Јер, он, нити је лидер једне од држава Западног Балкана, нити је јавности у знању да је на било који начин, барем званично, ангажован на процесу европских интеграција.

"Он не утиче на интеграције у техничком смислу, али је очигледно да је задатак да се на ономе што зовемо западни културни простор наметне ова сорошевска супкултура која разара оно што називамо конвенционалном западном културом. ЕУ је подручје борбе на коме покушава да имплементира та антифилозофија, антихуманизам и антивредности,  а ЕУ као протектрорат САД природно прима разузданост и разврат од свог господара", указује публициста Игор Ивановић.

Ивановић додаје да "сорошевску супкултуру" види као радикално атеистичку – циљ јој је да од атеизма направи нову религију без догме и доктрине, антирелигију блискију сатанизму него паганизму, која негира идентитеске корене човека.

Редитеља Драгослава Бокана, међутим, Сорошево присуство у Скопљу не чуди.

"Ако постоји краљ невладиних организација, суверен и диктатор свих неформалних процеса реалполитике, то је породица Сорош. Но, ту су истовремено и људи које су они произвели, односно сви они који су Сорошевим средствима дошли до одређене каријере у међународној политичкој агенди. Има ту и много других личности које није лако препознати јер немају исто презиме, али заступају исте идеале као и сам Ђерђ Сорош", упозорава Бокан.

Оцењујући процес европских интеграција као "покушај ритуалног освајања суверених држава Балкана", Бокан каже да ко год од балканских државника жели да у њима учествује "мора да се креће у том оквиру".

"Не можемо ми Срби да бирамо друштво. Нисмо судије ни тужиоци, ту смо да остваримо она права нашег народа на начин на који се Лавров понаша у Уједињеним Нацијама, или на који су  Руси, у оквиру преговора са Француском и Немачком, водили Минске споразуме, без обзира на  то што су знали да је са друге стране непријатељски однос према њима и да ту нема фер плеја, па ни права, а камо  ли правде. На том попришту покушавамо да, играјући по њиховим правилима остваримо корисно за нас", указује Бокан.

Он додаје да су, у таквим околностима, присуство Немачке "која нам прави хаос у спољној политици" као и представника лажне државе "Косово"  и "људи који су се прославили клеветањем Србије"-  оквир који не можемо да избегнемо.

"Можемо ми да се љутимо због тога али морамо да разумемо да представници наше државе нису екипа из кафане па да се туку са суседним столом, него да морају да се, као Јован Ристић на Берлинском конгресу, боримо за што бољи положај пред револуционарни тренутак промене геополитике света након руске победе у Украјини", истиче Бокан.

О томе шта је тачна улога и интерес Сороша када је реч о самиту у Скопљу, можемо само да нагађамо, али је чињеница да је млади Алекс, за свега годину дана колико је на челу Фондације, где год да се појавио био весник озбиљних политичких "померања".

Тако је он, непосредно пред ескалацију ситуације на Космету у мају прошле године, вечерао са премијером Албаније Едијем Рамом и састао се са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

И минуле недеље – није се млади Сорош још ни честито поздравио са Скопљем, а северномакедонска влада је већ пала када је премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски поднео оставку Скупштини.

Где ли ће Сорош следећи пут отпутовати, и шта ће се тамо десити?

image