Србија и Балкан

Спремају нову пакост: Лажни градоначелници са КиМ хоће да петицију за смену прогласе неуставном

Нелегитимни градоначелници би по сваку цену да сачувају фотељу. Идеја им је да административно упуство прогласе неуставним, како би на власти остали све док суд не одлучи о уставности
Спремају нову пакост: Лажни градоначелници са КиМ хоће да петицију за смену прогласе неуставном© FOTO TANJUG/ STR/ bs

Власти такозваног Косова спремају се да поново изиграју Србе. Потписе које је српски народ ових дана прикупљао не би ли сменио нелегитимне албанске градоначелнике, ти градоначелници покушаће, по свему, судећи да обесмисле. Они, како пише "Косев", разматрају могућност подношења захтева Уставном суду како би административно упутство (на основу кога је и покренута петиција за смену) прогласи неуставним и онемогући њихово разрешење.

У дану када је Централној изборној комисији достављена прва петиција за разрешење градоначелника Зубиног Потока, а након што су претходно у овој као и у другим општинама на северном делу јужне српске покрајине прикупљани потписи, стигла је вест да су се градоначелници чија се смена тражи састали у Лепосавићу.

Измир Зећири (Зубин Поток), Иљир Пеци (Звечан), Ерден Атић (Северна Митровица) били су гости нелегалног градоначелника Лепосавића, Љуљзима Хетемија, а састанку су присуствовали и званичници министарства администрације локалне самоуправе.

А тема разговора била је која све средства могу да употребе не би ли задржали фотеље које су им припале иако су на изборима освојили свега по стотинак гласова.

Према незваничним сазнањима портала "Косев", на овом састанку се разговарало о могућности подношења захтева Уставном суду с циљем да се административно упутство за смену градоначелника које је летос донела тзв. косовска влада прогласи неуставним, односно да суд изда забрану смене градоначелника док не донесе коначну одлуку.

То је потврдио и градоначелник Зубиног Потока, Измир Зећири.

"Само смо то разматрали, одлуку још увек нисмо донели", навео је Зећири.

Упитан да ли градоначелници сматрају да цело административно упутство није у складу са уставном или само поједини чланови, Зећири каже да је проблематична реализација процеса за смену од стране иницијативне групе, односно прикупљање потписа за петицију.

Зећири је и у претходним данима тврдио да је процес прикупљања потписа за његову смену ирегуларан, односно да га види као "закулисну сцену Српске листе", те да наводно "та група врши притисак на Србе". Због тога је и рекао да сматра да "петиција неће бити успешна".

Ако ЦИК потврди предате петиције, следи организација гласања за смене градоначелника. Да би се овај корак успешно реализовао, потребно је да за разрешење гласа 50 одсто плус један бирач са правом гласа у овим општинама.

Уколико се у томе успе, председница тзв. Косова је у обавези да распише ванредне изборе за градоначелнике.

image