Србија и Балкан

Вучић на Светосавској академији у Скопљу: Србија је изабрала пут слободе и независности

Србија је на европском путу, војно неутрална земља и неће дозволити да неко други чува њено небо, поручио је председник Србије

У Македонском народном позоришту вечерас је одржана свечана академија поводом обележавања националног празника Срба у Северној Македонији, Дана Светог Саве, којој је први пут присуствовао и председник Србије Александар Вучић.

Председник Србије изјавио је да је веома срећан што је у Скопљу и што је први председник који се обраћа на овакав начин.

"То ми је додатна обавеза и још већа одговорност за будућност", казао је Вучић.

"Наша земља није у лакој ситуацији, али без обзира на то наша Србија је изабрала пут слободе, независности, суверенитета, Србија је на европском путу, војно неутрална земља и неће дозволити да неко други чува њено небо", поручио је председник Србије.

Како каже, прича о Светом Сави стаје у једну једину реч - избор.

"Данас такође имамо избор - слободу, или сизеренство, независност или вазалство, суверенитет или подаништво", каже председник Србије.

Вучић је рекао да је Свети Сава темељ наше цивилизације, личност која је "на наш народ имала највећи утицај, уз мајку и Бога призивамо Светог Саву, све добро што је неко у српском народу учинио проткано је његовим утицајем, данас враћамо бар делимично дуг према Светом Сави градећи школе, факултете...".

Говорећи о односима са Северном Македонијом, Вучић је рекао да су нам "Македонци најближи народ, ближих од њих немамо, то је нешто што не скривамо, ништа не тражимо од Северне Македоније, једино бисмо волели још боље и ближе односе, да прихватите нашу братски пружену руку".

Вучић је казао да су мир и јединство услови нашег опстанка и нашег развоја, и да је Свети Сава у бурна времена знао за бурне потезе, али само када су били неопходни за успостављање очувања јединства и мира, као што је знао да је вештина и политика могућа, па је круну тражио на западу, и архиепископију на истоку.

"Управо је он изабрао оно што мора да буде наш основни избор - школу и законе, учење, ред, јаку организацију. Будућност свих нас није могућа без ових осам стотина година старих постулата и да поједноставим - ни слобода нам неће превише значити ако најпре не научимо шта је она. Ропство се заснива на незнању", рекао је Вучић.

Додао је да је Свети Сава то знао и да је зато учио, преводио и преносио све то на своје ученике.

"Осам векова након Светог Саве имамо исту обавезу да створимо генерације боље од нас", рекао је Вучић.

Он је истакао да није лако сачувати војну неутралност, бити и остати на европском путу, а не одрећи се традиционалних пријатеља.

"Не окренути им леђа у тешким тренуцима и не припадати хорди оних који су се хајци на њих придружили", рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић позвао је вечерас македонске пријатеље да учествују у великом пројекту и изградњи Експа 2027. године, као и да Северна Македонија заједно са Србијом наступи на тој светској манифестацији.

"Позивам нашу браћу и пријатеље Македонце да учествују у великом пројекту ЕКСПО 2027. Да ваше компаније раде. Биће нам потребни извођачи, пројектанти, радници, биће нам потребно много људи који могу да зараде новац... Позивам вас да то заједнички припремимо. Да ваша прелепа земља има највећи и најлепши штанд на ЕКСПУ. Можемо да се договоримо у оквиру Отвореног Балкана", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да су јужни суседи увек чували Отворени Балкан, "упркос бројним притисцима којима су били изложени, па да Београд и Скопље заједнички наступе на великој светској манифестацији".

Он је рекао да верује да ће Србија од 2012. до 2027. године, од почетног БДП од 32 милијарде евра, завршити на крају 2027. године на 100 милијарди евра.

"То је троструко, и веће, повећање за 15 година. Али, то можемо само уз вашу помоћ, уз сарадњу свих у региона, пре свега, уз сарадњу наших пријатеља из Северне Македоније.

Никада вас нећемо ни на шта наговарати, нисмо те снаге као велике силе да приморавамо, терамо, нећемо ни да наговарамо, него само да молимо да чувамо најближе односе и да их никад не покваримо. За крај, драги Срби из Северне Македоније, бескрајно хвала на величанственом дочеку, срећан Савиндан, срећан празник", поручио је Вучић.

Стоилковић Вучићу: Веће признање нисте могли да нам учините

Председник организационог одбора Светосавске академије Иван Стоилковић је затим отворио манифестацију и рекао да има велика очекивања, из разлога што на крају сваке академије свако каже да је управо ова манифестација била најбоља.

"Пред нама су висока очекивања да свака следећа буде боља. Ми смо у сваку Светосавску академију до сада уткали пуно љубави, самопрегора и рада. Поносни смо, и ја и мој тим, на све академије које смо до сада организовали. Председник Вучић је већ годинама покровитељ ове манифестације, а дочекали смо и да први пут у историји Србије и Македоније председник Србије посети и Србе у Македонији. Веће признање нисте могли да нам учините", казао је Стоилковић, и додао да је Вучић неприкосновени лидер српског народа.

Председник Северне Македоније Стево Пендаровски је поздравио све присутне, и рекао је да нас сваки празник подсећа на прошла времена.

"Овај важан дан је посвећен великом духовнику и просветитељу Светом Сави, који је створио трајне вредности. Велики приоритет македонске државе је неговање заједничког живота свих мањина. Српска заједница је нераздвојни део македонског друштва", казао је он.

Стевандић: Припадамо духу, народу и култури које нема границе

Председник Скупштине Републике Српске Ненад Стевандић каже да припадамо духу, народу и култури које нема границе, и да је тај дух настао прегалаштвом Светог Саве.

"Он је прво мирио браћу, па нас мирио са комшијама. То је тежак посао, на који се чека и по осам векова, а председник Србије то ради и данас. Надам се да нас будућност више никада неће раздвајати", рекао је он.

Стевандић каже да свима жели да наставе да се друже овако, и да једни друге посећују током великих празника.

"Највеће вам хвала, и нека нам је сретан Савиндан", рекао је председник Скупштине Републике Српске.

У културно-уметничком прогаму ће наступити Бранка Зечевић са оркестром, најбоља српска фрулашица Неда Николић, македонски кларинетиста Благојче Трајковски, глумац Александар Лазић, Марко Качаревић са својим појачким саставом "Србски православни појци", група "Искон" и ансамбл "Коло".

У Северној Македонији 27. јануар је од 2007. године национални празник Срба, а централна свечаност се сваке године одржава у Скопљу.

Ове године установљен је и програм "Светосавска недеља" током које се реализује низ активности у вези са четири светосавске академије у четири града, Куманову, Скопљу, Тетову и Битољу.

Манифестација Дани Светог Саве у Северној Македонији почела је 25. јануара и траје до 4. фебруара, а завршни је у Битољу.

image
VV inauguration
banner