Србија и Балкан

Бресквица враћа војску на Косово? "Орлово гнездо" и великосрпска хегемонија

Песма "Орлово гнездо" изазвала је буру међу Албанцима са Космета
Бресквица враћа војску на Косово? "Орлово гнездо" и великосрпска хегемонија© David Matana Micovic/ATAImages

Једва су Албанци из јужне српске покрајине преболели исцртавање графита "кад се војска на Косово врати", а на друштвеним мрежама пукла је вест да ће главнокомандујућа повратничке српске армије, по свему судећи бити двадесетдвогодишња српска певачица Анђела Игњатовић познатија као Брексвица.

Албанци сада поново немају мира, а и како би када им је Бресквица песмом "Орлово гнездо", којом ће се такмичити за учешће на Евровизији 2024. отворено најавила освајачке намере.

Песма кажу појединци с Икса, директно разоткрива српске хегемонистичке намере, a како неки полушаљиво додају, писали су је "Александар Вучић и патријарх са сузама у очима али им је било глупо да напишу да су они писали, па су се потписали као Реља и Хени".

Изгледа да ни беовизијски избор песама није могао да прође без "малигног руског утицаја", те тако неки износе теорије да је "Руски дом рекао да не иде да се шаље Даница Црногорчевић, дајте нешто тиктотерскије", па је тако избор и пао на Анђелу Игњатовић.

"Геноцидна песма" Бресквице, најава је, кажу, "етничког чишћења" које Срби планирају да спроведу у својој јужној покрајини. Баук "Велике Србије" чучи у сваком стиху ове двадесетдвогодишње певачице.

На срећу, како љубитељима Евровоизије не би промакле сублиминалне поруке пласиране преко "државног пројекта" оличеног у Бресквицином опусу, постарао се корисник Икса са именом Вин, који уз свој "никнејм" пригодно, има и албанску заставу, те се с правом може сматрати објективним аналитичарем.

"Пролеће је сунце донело", пева Бресквица, која, како истиче овај, по свему судећи Албанац, тим стихом заправо говори о почетку НАТО агресије у марту 1999.  

Реченице "Тамо иза брда све је процвало. На равници ниче јабука,  незрела са гране паде од јаког јаука" – значе да се тада све променило и "мир се претворио у рат".

А онда, у следећој строфи, Бресквица напокон "директно" открива о чему се у овој песми ради.

"Облак сиви сакри небо, црне птице поново. Грми, сева, пада град и руши гнездо орлово".

Нема сумње – црне птице су или Албанци (због њихове заставе) или НАТО који је, како нам твитераш Вин објашњава "интервенисао у Србији да би се зауставило етничко чишћење Албанаца".

Јабука која "на трави тужна, суморна, опет цвета, пушта корење", односи се на Србију, "која је била жестоко нападнута али обећава да ће устати", док су директна претња Приштини стихови: "Тата каже малом орлу, биће сине готово. Отићи ће црне птице, ведро биће поново".

За овог Албанца, нема сумње да је ведро небо, односно Сунце, симбол "српске хегемоније на Косову", а да мрак чине акције које је "предузео НАТО да ослободи Косово од српских паравојних формација".

"Та последња реченица по мом мишљењу у потпуности разјашњава намере песме. То значи да ће Албанци нестати са Косова, а Срби ће имати пуну контролу над територијом. То значи легитимисање масакра и етничког чишћења Албанаца на Косову. Разумем да је интервенција НАТО-а у Србији 1999. године била трагична за многе невине жртве, али мислим да је ова песма више фокусирана на хваљење масакра које су српске паравојне снаге починиле над Албанцима, него на саосећање са невиним људима", закључује "свезнајући" аналитичар са Икса.

Ни ту, наравно, није крај сублиминалним порукама које се могу извући из Бресквицине песме, па је, на срећу, на мреже "ускочио" и један други корисник, како би нам објаснио да је Бресквица заправо, не само пропагаторка српског империјализма, него чак и, ни мање ни више него љубитељка Хитлера.

"Хоћемо ли на Евросонг послати оду најпознатијем Хитлеровом летњиковцу!? Ок, можда би све звучало другачије да се за наслов песме користи друга фраза, али сам текст је прилично дискутабилан, поготово ако се преводи странцима", забринуо се корисник који се потписује као Атаман Заглибије, алудирајући на резиденцију у Алпима које је својевремено инспирисало холивудске продуценте да сниме истоимени филм.

Упркос оваквим критикама, песма двадесетдвогодишње Бресквице на РТС-овом Јутјуб каналу прикупила је више од 800.000 прегледа, а млада певачица се, каже један од корисника Икса, сврстала тако у "гасерско-покосовски циклус песама, чији су представници Београдски синдикат, Даница Црногорчевић". Мала Павлина Радовановић, која се Твитер заједници још мање допада, иначе је, како је то констатовала новинарка Н1 Вања Ђурић, из оног мало старијег – косовског циклуса.

Цела ова расправа око Бресквице могла би да се закључи твитом "Ми идемо на Евровизију, а ви како хоћете", упућеном косовским Албанцима који на овом такмичењу не могу да учествују.

Извесно је, међутим, да су, како је навела једна Телеграм страница, околности такве да ће косовски Албанци "поново натерати просечног Србина да се бави Евровизијом"

image