Србија и Балкан

Вархељи забринут: Одлука Приштине о укидању динара донета без консултација

Европска комисија је нарочито забринута због утицаја на школе и болнице с обзиром да у овом тренутку не постоје алтернативе, навео је европски комесар за проширење
Вархељи забринут: Одлука Приштине о укидању динара донета без консултацијаwww.globallookpress.com © © Janine Schmitz

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи изјавио је да Европска комисија жали због тога што је одлука "косовске" централне банке о укидању динара усвојена без претходних консултација и изразио забринутост за свакодневни живот Срба и осталих заједница на Косову и Метохији.

"Комисија жали због тога што је ова одлука усвојена без претходних консултација с обзиром на последице које она може имати на свакодневни живот Срба и других заједница на Косову. Комисија је нарочито забринута због утицаја на школе и болнице с обзиром да у овом тренутку не постоје алтернативе", навео је Оливер Вархељи на друштвеној мрежи Икс.

Додао је и да ЕК подржава јучерашње саопштење портпарола високог представника, као и да је примила к знању одлуку Централне банке да дозволи прелазни период.

"Комисија позива Косово да осигура да овај транзициони период буде довољно дуг да се пронађе решење путем преговора у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ", додао је Вархељи.

image
VV inauguration
banner