Србија и Балкан

Реакције на Вучићев говор у Њујорку: Показао државнички приступ у заштити националних интереса

Није светска јавност само поново чула о страдању српског народа и других неалбанаца на подручју КиМ, већ је по први пут чула од председника Србије јасне аргументе и доказе да оно што Аљбин Курти и привремене институције самоуправе у Приштини раде јесте злочин против човечности, рекла је Брнабић за РТС
Реакције на Вучићев говор у Њујорку: Показао државнички приступ у заштити националних интереса© TANJUG/ STR/ bg

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је јучерашња седница Савета безбедности УН била историјска и да је светска јавност током обраћања председника Србије Александра Вучића на тој седници чула истину о српском страдању на Косову и Метохији.

"Није светска јавност само поново чула о страдању српског народа и других неалбанаца на подручју КиМ, већ је по први пут чула од председника Србије јасне аргументе и доказе да оно што Аљбин Курти и привремене институције самоуправе у Приштини раде јесте злочин против човечности", рекла је Брнабић за РТС.

Брнабић је додала да је Вучић мудро отворио расправу са аргументом укидања платног промета, односно укидања динара на територији КиМ, што је животно важно за Србе и српску заједницу на том простору.

"То се показује као последњи чин у дугом низу и временском периоду, системски, плански, добро осмишљено, намерно, Аљбин Курти и привремене институције самоуправе у Приштини креирају неподношљиве услове за живот српског народа на КиМ, чиме изазивају непоправљиву штету за опстанак српског народа, што је злочин против човечности", рекла је она.

Председница Владе Србије је нагласила да је први пут сасвим јасно председник Вучић аргументовано искористио те термине да покаже да је то што Курти ради српском народом на КиМ злочин прогона, односно злочин против човечности.

Она је истакла и да је председник у говору подсетио и на ствари које је у дужем временском периоду Курти намерно чинио против српског народа на КИМ.

"У завршној речи Вучић је рекао да је по Резолуицији 1244 једини територијални интегритет који је нарушен територијални интегритет Србије. Он је ставио фокус на Међународни кривични суд, и отворио другу тему, о чему морамо да причамо", додала је она.

Дачић: Вучић показао државнички приступ у заштити националних интереса

Председник Србије Александар Вучић још једном је показао државнички приступ у заштити националних и државних интереса Србије и српског народа у целини, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић.

"У свом излагању на хитној седници Савета безбедности Уједињених нација на бриљантан начин упознао је цео свет са неподношљивим положајем српског народа на Косову и Метохији изазваним од стране злочиначког режима Аљбина Куртија", рекао је Дачић за Танјуг.

Дачић је истакао да је Вучић свима показао да је Курти главна претња миру и стабилности.

Указао је да је зато од историјског значаја синоћни наступ председника Вучића, а да је на међународној заједници одговорност да заустави Куртија и обезбеди спровођење Резолуције СБ 1244 и Бриселског споразума.

Гојковић: Вучић показао свету колико су тешки услови у којима живе Срби на Косову

Потпредседница Владе Србије Маја Гојковић поручила је вечерас да наступ председника Србије Александра Вучића у Уједињеним нацијама представља најбољи показатељ и потврду одговорне државне политике коју председник води у циљу заштите нашег народа који живи на Косову.

Гојковић је у писаној изјави навела да је Вучић аргументовано показао светској јавности како незаконита и једнострана одлука Приштине о укидању динарског платног промета, само једна у низу планираних и систематских мера у циљу стварања неподношљивих услова за Србе на Косову, доводи у питање физички опстанак Срба у јужној покрајини.

"Важно је да су се чуле речи председника да је свакодневно и систематски на мети и приватна својина Српске православне цркве, као и да Приштина не враћа имовину манастиру Дечани, те да је на делу и уништавање српских гробаља и споменика културе, који сведоче о вековном трајању Срба на Косову и Метохији", указала је Гојковић.

Додала је да је Вучић у свом излагању јасно показао да са једне стране постоји Приштина која спроводи систематске нападе на српску популацију стварајући неподношљиве услове за живот Срба на Косову, док је Србија конструктиван међународни актер и води политику која се заснива на настојању да буде ослонац стабилности у региону западног Балкана.

"Важно је да се вечерас чуо глас и став Србије и истина о томе колико су тешки услови у којима живи српски народ са циљем прогона Срба са Косова и Метохије и етничког чишћења, као и да се ради о злочину против човечности, а председник је показао спремност да посвећено ради на очувању српског народа и његовог опстанка на вековним огњиштима", поручила је Гојковић.

Вулин: Србија слободна све док је води човек коме је српски слободарски дух изнад свега

Доскорашњи директор БИА и оснивач Покрета социјалиста Александар Вулин изјавио је, коментаришући излагање председника Србије Александра Вучића у СБ УН и његову борбу за очување интегритета и целовитости Србије, да је Србија слободна све док је води човек коме је српски слободарски дух изнад свега.

"Александар Вучић је последњи слободни председник државе у Европи и зато није чудно што Европска унија и НАТО желе да га сруше. Да је на власти у Србији неко од Срба који по победу на изборима иде у Берлин и Брисел, Србија би ћутала и мирно допустила прогон и етничко чишћење Срба са простора Косова и Метохије", истакао је Вулин у саопштењу.

Указао је да је председник Александар Вучић имао храбрости да изговори истину у Савету безбедности УН и да покаже да ће се Србија борити свим средствима, али да се погром као 17. марта 2004. године неће поновити.

image