Србија и Балкан

Вучић: Ново руско наоружање за електронско ратовање за Сретење у Нишу, одлука о војном року у мају

Наш концепт одбране је концепт "тоталне одбране" и морамо да будемо потпуно спремни, морамо да снажимо и јачамо. Ускоро ће бити и нових доктринарних промена, а разговарали смо данас и о враћању војног рока, поручио је председник Србије
Вучић: Ново руско наоружање за електронско ратовање за Сретење у Нишу, одлука о војном року у мају© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Председник Србије Александар Вучић присуствује у касарни Топчидер у Београду статичком приказу средства наоружања и војне опреме Војске Србије.

"Данас ако немате снажну војску, немате ни земљу, ни државу, а онај ко то не може да разуме, ја то не могу ни да му објасним, данас смо имали детаљан приказ ко се данас и чиме данас наоружава... Ми смо неутрална земља, никог не угрожавамо, нама су угрозили територијални интегритет. У савременом свету лудило се наставља из дана у дан, а лудило се наставља и не знам кад ће да стане а овим одвраћамо потенцијалног агресора", поручио је председник Вучић.

Председник Србије објаснио је и концепт "тоталне одбране", који је основ нове војне стратегије Србије објављене у Белој књизи Министарства одбране крајем 2023. године.

"Наш концепт одбране је концепт 'тоталне одбране' и морамо да будемо потпуно спремни, морамо да снажимо и јачамо. То је доктрина и концепт да је цео народ укључен у одбрану, где је војска народ и да смо сви укључени у одбрану, ускоро ће бити и нових доктринарних промена, а разговарали смо данас и о враћању војног рока а да ли ће то бити 90, 100 или 110 дана. До маја морају да ми доставе све предлоге а онда ћемо да седнемо са ГШ и владом а онда пред Скупштину", казао је председник додавши да је начелник Генералштаба и врх војске изнео данас изузетно убедљиве аргументе за враћање обавезног војног рока.

"Главне наше адуте видећете за Дан државности у Нишу, нисмо ми све данас донели овде и репелент", навео је Вучић и додао да је потражња за муницијом огромна и да не можемо да произведемо колико се тражи. Он је нагласио и да је издао наређење да се опет стопира извоз на неко време док се наша потреба за муницијом не попуни.

Вучић је обишао нове тенкове, као и ново возило "лазар 3", за које је рекао да је изузетно тражено у иностранству.

"Тенковска смо велесила регионална. Имали смо проблем са четвороточкашима, заостајали смо за регионом, али сада смо наручили 80 'лазара 3', и 112 'милоша'", каже Вучић.

У сегменту оклопних возила, поред "лазара" највише су се истакли модернизовани тенкови М-84АС2 са модуларним реактивним оклопом и новим оптоелектронским нишанским справама, модернизовано борбено возило пешадије М-80АБ2 са маскирним прекривачем за смањивање топлотног одраза, као и БОВ ОТ, домаћа МРАП возила 6х6.

Присутни су имали прилику и да виде америчке "хамвије" наоружане "корнетима", за које је председник Србије рекао да су се показали као изузетно моћно оружје у Украјини и описао их као "убице тенкова".

Председнику је речено да су количине за Војску покривене досадашњим финансирањем.

Кроз разговор са припадницима пешадијских и специјалних јединица копнене војске, председник је установио да су се модуларне пушке домаће производње одлично показале на испитивањима и гађањима, док су снајперисти похвалили "црна копља" и "црне стреле" истичући њихов ефективан домет од 1,5 км.

Додао је и да ће за предстојећи празник не само у Нишу него и у другим градовима Србије грађани моћи да виде где иду њихове паре, па додао да ћемо морати да убрзамо кад је реч о наоружавању, нашој индустрији, те попуњавању наших јединица иако имамо већи број војника него претходних година. 

У Нишу ће 15. фебруара бити приказан и нови систем за електронско ратовање "репелент" који је Србији испоручила Руска Федерација, а који служи за ометање и обарање дронова.

Вучићу је приказан систем за управљање минобацачком ватром, као и термовизисјки двоглед за осматрање.

"Можете ли да обучите још људи за то", упитао је председник.

"Можемо, само да се реализује у нашим центрима", одговорио је војник.

"Много смо наручили 'нора', Кипар је то купио и Азербејџан, то је хаубица 155 мм. Велика је потражња за том муницијом. За нас би то могла да буде једна од кључних предности, ако обезбедимо производњу и делове који су нам неопходни и све то убрзамо", рекао је Вучић.

Председник каже да "нора" може да погађа прецизно на 35 км удаљености.

"Одавде погађате циљ недалеко од Младеновца, само да имате у виду колико смо напредовали", рекао је председник.

Приликом обиласка артиљеријских средстава Вучић је изјавио да "генералштаб и припадници Војнообавештајне агенције пратње стање на украјинском фронту и свесни су колики значај има артиљерија, нарочито ракетна."

"Ко има више муниције и бољу подршку артиљерије тај има велику предност на терену. Из тих искустава, као и из онога што се дешава у Гази извлачимо закључке за борбу у урбаним условима и припремамо јединице за то", додао је председник.

Вучић је застао поред дигитализованог, модерног "огња".

"Ово је оно што на украјинском ратишту доноси предност, то је модернизовани 'огањ', вишецевни бацач ракета, он има 32 цеви и 32 ракете које испаљује, 32 + 32 значи 64, то је оно што народ назива тепих бомбе. То кад вас поклопи, ту трава више не расте, нема ништа живо", каже Вучић.

Поред модернизованог "огња", велика пажња посвећена је и систему "алас" који је намењен за извоз, а Вучић је рекао да "системе ове врсте производи свега двадесетак земаља на свету и да тешко да постоји мања земља од нас која има домаћу производњу оваквих система, осим Израела".

Председник Србије изјавио је и да смо близу тога да у потпуности комплетирамо три батерије система ПВО средњег домета ФК-3 и најавио могућу набавку система кратког домета ХКу-17, такође кинеске производње.

Последњи битан сегмент приказа састојао се од различитих врста малогабаритних квадкоптер дронова за извиђање и фамилија беспилотних летелица "комарац" за дејство минобацачким минама у калибру 64 и 120 мм.

Поред "комараца", председник је са окупљенима имао увид и у породицу лутајуће муниције домаће производње - "гавран", са бојевом главом тежине шест килограма, у калибру 140 мм, способну да уништи тенкове и друга оклопна возила.

Састанку који се одржао у Дому гарде у Топчидеру присуствовали су и председница Владе Србије Ана Брнабић, министар одбране Милош Вучевић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, други припадници Министарства одбране и Војске Србије, као и председник Републике Српске Милорад Додик.

Међу првима у Дом гарде стигли су председница Владе Србије Ана Брнабић, министар одбране Милош Вучевић, као и председник Републике Српске Милорад Додик.

Председник Србије Александар Вучић, који је дочекан уз почасни строј и поздрав Гарде. На почетку свечаног дочека интонирана је химна "Боже правде". По завршетку састанка, Вучић ће присуствовати статичком приказу средстава наоружања и војне опреме Војске Србије.

image