Србија и Балкан

Случај Јерковић: Како је дошло до сукоба оснивача "Ми - Глас из народа" са носиоцем листе у Београду

Последњих дана све су веће сумње да би носилац листе "Ми - Глас из народа" у Београду могао да направи нову власт са Српском напредном странком, упркос противљењу оснивача листе
Случај Јерковић: Како је дошло до сукоба оснивача "Ми - Глас из народа" са носиоцем листе у Београду© Antonio Ahel/ATAImages

Александар Јерковић је био кандидат листе "Ми - Глас из народа" и нисмо ни у каквој коалицији с његовим покретом "Нема назад - Иза је Србија", објашњава Александар Павић, посланик наведене изборне листе.

"Његова тактика је јасна: неистинитом тврдњом да смо у некаквој 'коалицији', Јерковић покушава да изгради лажну позицију да је он сада у ситуацији да једноставно 'промени коалиционог партнера' и тражи новог који ће наводно прихватити његов програм. То би требало да замаскира конкретну трговину одборничким мандатом", каже Павић.

Јерковић својим садашњим деловањем изневерава јавно изречене ставове листе "Ми - Глас из народа", под чијим именом се кандидовао и прешао цензус, наводи Павић.

"Било која политичка опција која помишља да направи аранжман са Јерковићем ради стицања већине у Скупштини Београда треба да буде упозната са његовим квалитетима. Као и њихови гласачи. Па ко воли – нек изволи", поручује Павић.

Он је детаљно појаснио како је дошло до политичког договора оснивача листе "Ми" са Јерковићем и изнео детаље како је Јерковић уцењивао осниваче приликом састављања листе за београдске изборе.

Како каже, Бранко Павловић је предложио да Јерковића кандидују за место градоначелника Београда чиме је укључен у предизборне активности, од скупљања потписа па надаље.

"И све је текло без трзавица до тренутка када смо сазвали састанак ради одређивања листе републичких и београдских кандидата и њиховог редоследа. Када смо дошли до осмог места на републичкој листи, Јерковић је почео да инсистира да он мора да буде на том месту", наводи Павић.

Упркос томе што су му објаснили да би ред био да места на листи најпре заузму оснивачи, Јерковић није хтео да прихвати да по том принципу буде 11. јер би преласком цензуса од 3 одсто једино осмо место било загарантовано.

Бурно је реаговао а у једном тренутку изнео лажну тврдњу да му је Бранко Павловић обећао осмо место, што није било тачно.

"Пошто је Јерковић, нажалост, већ био именовани носилац листе за град, нашли смо се у деликатној позицији", наводи даље Павић и напомиње да сам Јерковић није очекивао да ће листа чији је носилац освојити више од три одсто гласова и зато инсистирао на вишем месту на листи.

"Последња (непристојна) понуда Јерковића је била да се ми сви обавежемо да ћемо после избора натерати жене на местима број 9 и 10 да се повуку, да би он могао да се углави бар на девето место са 11. које би му Јован Јањић уступио", појашњава Павић и додаје да је то одбијено, па се састанак завршио без одлуке.

Заказан је нови састанак без Јерковића и донета одлука да таква личност уопште и не треба и не сме да буде кандидат за народног посланика било које листе.

"Међутим, било је тада већ немогуће склонити га са градске листе. Лично сам се залагао за то да једноставно не предамо градску листу и нисам био усамљен у том размишљању", наводи Павић.

Јерковић се појавио у згради старе Народне скупштине док је предавана листа, нападно честитао Несторовићу предају потписа и све то преносио на Тик-току.

Како каже, након успеха на изборима, Јерковић је тражио нове састанке ради разговора о даљем ангажману у "Ми - Глас из народа", а не у склопу сопственог покрета.

"Током тих разговора је такође отворено признао да он жели да буде професионални политичар – што нас је само додатно утврдило у мишљењу да нисмо на истим таласним дужинама. Уз то је почео да тражи гаранције да ћемо га, на евентуално поновљеним изборима, поново кандидовати за градоначелника или, под минимум, градског менаџера", каже Павић.

Истиче да нису били спремни да му тако нешто понуде јер су се окупили да би разбили матрицу партијашења и професионалних политичара и, друго, зато што не би било фер према јавности и гласачима да кандидују такву личност за неку јавну функцију, сад кад су га мало боље упознали изблиза.

"Највише што смо могли да му кажемо је да ће бити одборник и да ће имати прилике да се доказује, као и сви остали. Сада је очигледно да то није задовољило Јерковићеве политичке апетите", напомиње Павић.

image