Србија и Балкан

Ђурић: О мојој будућој функцији одлучиће странка

Поводом изјаве да ће обављати "веома важну функцију" у Србији по повратку из Америке, каже да је спреман да настави са радом и борбом
Ђурић: О мојој будућој функцији одлучиће странка© TANJUG/ AMBASADA SRBIJE U SAD,

Поводом одлуке приштинске банке да пролонгира почетак примене укидања динара и прелазак на евро, амбасадор Србије у Сједињеним Америчким Државама Маркo Ђурић рекао је да су прве асоцијације на помен имена Аљбина Куртија неповерење, лажи и притисци према Србима које континуирано спроводи од доласка на чело приштинских институција.

"Док год не будемо видели да се на терену нешто променило, ово доживљавам као неку врсту манипулације, односно покушаја извлачења Куртија из тешке међународне ситуације у коју је дошао", рекао је Ђурић.

Он је указао да то што се Курти на овакав начин "копрца", показује да је Србија успела да лансира један успешан дипломатски приступ и офанзиву која је Куртија довела до тога да се правда, да налази начине да умањи притисак на себе и своју странку.

"За нас то није довољно, потребно је да се ствари на терену конкретно промене на боље, да престане да омета рад српских школа, болница и других основних услуга које директно утичу да Срби пате", рекао је Ђурић.

Српски амбасадор у САД-у тврди да је Курти слагао чланове СБ УН и међународну јавност да је тзв. Косово наводно мултиетничка, демократска, толерантна средина и да та мера, заправо има за циљ да побољша живот грађана.

"Заправо, додатно је слагао чланице СБ тврдећи да је одложио примену те одлуке на месец дана, у пракси смо видели да његове полицијске снаге заустављају транспорте са новцем које Србија обезбеђује народ на КиМ, што је Вучић демаскирао", додао је Ђурић.

Поводом изјаве да ће обављати "веома важну функцију" у Србији по повратку из Америке, на новинарско питање да ли ће оно бити у вези са КиМ, рекао је:

"Захвалан сам на пажњи и лепим речима, част ми је и понос што сам био део председниковог тима. Спреман сам да наставим са радом и борбом, мени сад и природно истиче мандат, свакако се враћам у Србију. Драго ми је да смо успели да подигнемо профил Србије овде и да направимо бољу дипломатску инфраструктуру за наше представљање. Све су то добри предуслови да српски интерес буде боље очуван и заштићен, тај посао ће бити настављен ко год да буде овде за годину или две".

О конкретним функцијама, ипак, одлучиваће страначки органи, закључио је.

image