Србија и Балкан

Црквa Свeтe Тројице у Бјеловару опет на мети изгредника: Опљачкан парохијски дом

Један починилац или више њих ушли су у кућу породице пароха Стефана Максимовића, где су испревртали ствари и узели већу количину новца и накита
Црквa Свeтe Тројице у Бјеловару опет на мети изгредника: Опљачкан парохијски дом© Parohija bjelovarska - Парохија бјеловарска

Православнa црквa Свeтe Тројице у центру Бјеловара у Хрватској опет се нашла на мети изгредника, након што су крајем прошле године на њеној фасади осванули усташки графити.

Овог викенда су лопови, наиме, опљачкали парохијски дом српске православне цркве у којем живи породица пароха Стефана Максимовића.

Парох Стефан, који је у Бјеловар дошао пре две године, на Фејсбуку је са жаљењем констатовао да се поново догодио немили догађај и истакао да се он и његова породица више не осећају ни сигурно ни добродошло у том граду.

"Један починилац или више њих ушли су у кућу испревртали наше ствари и узели већу количину новца, као и сав накит нашег детета. Овај немио догађај десио се само два месеца након што је храм узурпиран усташким и нацистичким симболима. Из тих разлога се више у овом граду не осећамо сигурно, нити добродошло, иако смо ми као појединци пружили љубав и гостопримство сваком нашем суграђанину", написао је парох у име своје породице.

Истакао је да бјеловарска полиција још није решила претходни случај исписивања графита на храму и додао да је обавештена и о најновијем случају.

Полиција је и овај пут извршила увиђај, иако је породица мало оптимистична када су конкретни резултати у питању.

Породица Максимовић добила је пуну подршку од Већа српске националне мањине Града Бјеловара, уз наду да ће институције овога пута одрадити свој посао.

"Најстроже осуђујемо овај догађај, посебно зато што се догодио породици која је безброј пута показала своју отвореност и наклоност сарадњи с већинским народом те као што наводе, свима су пружили љубав и гостопримство", пише у објави бјеловарског СНВ.

image