Србија и Балкан

Хрвати "черупају" европске фондове: Полиција упала у Министарство културе по налогу ЕУ тужилаштва

Полиција је упала у Министарство културе Хрватске и у току је претрес просторија, рачунара и одређених особа које се повезују са штетом на рачун европских фондова
Хрвати "черупају" европске фондове: Полиција упала у Министарство културе по налогу ЕУ тужилаштваGetty © Jonathan Raa

По налогу Европског тужилаштва полиција је упала у Министарство културе Хрватске и у току је претрес просторија, рачунара и одређених особа које се повезују са штетом на рачун европских фондова, пренели су хрватски медији.

Према писању загребачког "Јутарњег листа", претрес је уследио након што је Европско тужилаштво покренуло поступак против челних људи Геодетског факултета осумњичених за извлачење европских средстава.

Канцеларија европског тужиоца (ЕППО) у Загребу огласила се поводом упада и претреса у Министарству културе Хрватске поруком да се ове активности спроводе с циљем прикупљања доказа против четири хрватска држављана за које се сумња да су злоупотребом проузроковали штету финансијским интересима Европске уније.

Навели су да Канцеларија европског тужиоца спроводи хитне претресе и истражне радње због сумње на корупцију и преваре са субвенцијама на Геодетском факултету Универзитета у Загребу.

Активности се, кажу, спроводе с циљем прикупљања доказа, који се односе на неколико хрватских држављана за које се сумња да су починили кривична дела злоупотребе положаја и овлашћења на штету финансијских интереса Европске уније.

"Прикупљање доказа одвија се у наставку истраге коју спроводимо у сарадњи с Националним полицијским Уредом за сузбијање корупције и организираног криминалитета и Самосталним сектором за финансијске истраге Пореске управе. О даљем поступању у предметном случају јавност ће бити благовремено обавештена", навели су из Канцеларије европског тужиоца.

Како је писао "Јутарњи лист", по налогу Европског тужилаштва, у јануару су криминалистички истражитељи више пута посетили Министарство културе из којег су одузимали документацију у вези са пројектима са Геодетским факултетом, чији су бивши руководиоци декан Алмин Ђапо и професор Бошко Прибичевић, већ били осумњичени за повлачење милиона евра из фондова ЕУ.

Прослава рођендана парама из ЕУ фонда

Ово није први случај у којем се испитује злоупотреба средстава из ЕУ фондова у Хрватској. Подсетимо, у децембру прошле године су против бивше министарке и бивше запослене у хрватском Министарству регионалног развоја и фондова Европске уније, покренуте су истраге због злоупотребе положаја и овлашћења.

Истрага је уследила након увиђаја спроведеног у сарадњи са Националним полицијским Уредом за сузбијање корупције и организираног криминалитета (ПНУСКОК). како је тада саопштено из Канцеларије европског јавног тужиоца у Загребу, одговорност бивше министарке била је да обезбеди законито трошење средстава Европске уније и националних средстава, као и да поступци јавне набаве које спроводи овај ресор буду у складу са законом.

Увиђајем је, међутим, утврђено да је министарка у периоду од маја 2017. до јула 2019. приватне трошкове у угоститељским објектима плаћала јавним новцем.

Како је пренео ХРТ, постоји основана сумња да је у најмање девет наврата министарка издала налоге да се њени приватни трошкови у угоститељским објектима делом плате као трошак репрезентације у службене сврхе - иако за то није било основа, а делом укључе у трошкове набавке Управе за стратешко планирање и координацију ЕУ фондова из Оперативног програма Конкурентност и кохезија.

Оваквим плаћањем приватних трошкова у угоститељским објектима јавним средствима, бивша министарка је стекла неприпадајућу имовинску корист у износу од 9.732,35 евра на штету финансијских интереса ЕУ (85 одсто) и Републике Хрватске (15 одсто).

Такође се сумња да је бивша запослена у овом ресору, која је била задужена за организацију службених активности у име Управе за стратешко планирање и координацију ЕУ фондова Министарства, прославу рођендана бивше министарке платила бесповратним средствима из Оперативног програма конкурентност и кохезија.

Тако је, наводи се, најмање 1.353,77 евра које је министарка потрошила у приватне сврхе дошло из ЕУ фондова (85 одсто) и државног буџета (15 одсто).

image