Србија и Балкан

Деца отрована етанолом на журци: Министарка тражи казне за одговорне

Лично сматрам одговорним организатора, морали су на улазу клуба да провере личне карте. Да ли се то ради, колико се то поштује, како направити контролу, то је нешто што превазилази надлежности Министарства здравља, изјавила је министарка здравља Даница Грујичић
Деца отрована етанолом на журци: Министарка тражи казне за одговорне© Moritz Frankenberg/picture alliance via Getty Images

Дванаесторо деце, од укупно 33 која су 15. фебруара увече довезена на Војномедицинску академију из београдског ноћног клуба где су били на приватној журци, задржана су на лечењу због тровања етанолом јер им је "изгледа неко сипао медицински алкохол у пиће", рекла је министарка здравља Даница Грјујичић гостујући на ТВ "Блиц".

Она је додала да није у питању шпиритус, како се раније мислило, као и да није ни било психоактивних супстанци већ да је реч о тешком тровању алкохолом.

Ипак, како наглашава, неко ће морати да одговара и да за то постоје услови.

Пре свега јер је међу децом било и млађих од 15 година, а којима је измерено 2,8 промила алкохола у крви - што одговара количини 14 чашица вотке или ракије.

"Лично сматрам одговорним организатора, морали су на улазу клуба да провере личне карте. Да ли се то ради, колико се то поштује, како направити контролу, то је нешто што превазилази надлежности Министарства здравља. Мислим да организатор треба да заврши у затвору, а тај клуб да се затвори. Мозак наше деце је највеће благо наше земље, не треба да доводе себе у овакве ситуације", рекла је она.

Против организатора је поднета пријава, Више јавно тужилаштво покренуло је истрагу, али за сада нема никаквих званичних података да ли је неко због те вечери приведен, саслушан и задржан у притвору.

"Вечерње новости" објавиле су да је Прекршајни суд у Београду прошле године по пријави због точења алкохола малолетницима правоснажно казнио само једно правно лице са 300.000 динара и једно одговорно лице са 30.000 динара.

Окривљени су платили и трошкове судског поступка од по 10.000 динара, изјавила је за лист председница те правосудне установе Оливера Ристановић.

Против организатора поменуте журке Н.Б. (23), полиција је наводно поднела прекршајну пријаву, због точења алкохола малолетни лицима.

Она, међутим, још увек није стигла у суд, а случај је у домену предистражних радњи, пишу "Новости".

image
VV inauguration
banner