Србија и Балкан

Случај тровања младих у клубу: Огласио се токсиколог, упозорио на опасну комбинацију пића

Токсиколог Радомир Ковачевић каже да су неки локали и сплавови у Београду на лошем гласу, а да се по понашању власника може закључити да међу њима има и манипулатора због профита
Случај тровања младих у клубу: Огласио се токсиколог, упозорио на опасну комбинацију пићаwww.globallookpress.com

У случају недавног тровања у једном ноћном клубу у Београду, где је међу отрованима било и доста младих, према мишљену токсиколога Радомира Ковачевића, највероватније се ради о комбинацији алкохола и неких других супстанци.

"Највероватније је у питању комбинација супстанци, а то је најопасније јер се постиже синергијски ефекат, пошто се дејство једне супстанце појачава другом. Нема ту неутрализације, него је реч о синергијском деловању. Од девет милиона различитих елемената и једињења све може да буде отров, само је питање концентрације и дозе", рекао је Ковачевић за Танјуг.

Истакао је да је добро што се млади који су се отровали лече у националном центру за контролу тровања на ВМА, које је, оценио је он, најбољи избор у овом случају.

Према његовим речима неки локали и сплавови у Београду су на лошем гласу, а по понашању власника се може закључити да међу њима има и манипулатора због профита.

"Ако сам добро разабрао, из тог клуба су рекли да су локал издали групи дечака. Власник сада може да се брани да је он издао локал, а да су они донели пиће, али он је дужан да води рачуна шта се ради у његовом клубу", рекао је Ковачевић.

Истакао је да деца не могу да се држе под стакленим звоном и да се криве, али да је друштво то које би требало да води рачуна о њиховој заштити укључујући и репресивне законске мере.

Навео је да је са медицинске стране, концентрација до 2,8 промила алкохола, колико је нађено код неких отрованих, веома озбиљна.

"То је тешко пијанство. Алкохол када уђе у организам брзо улази у мозак и мења се понашање човека, не мења се примарна структура личности, али се мења понашање", истакао је Ковачевић.

image