Србија и Балкан

Почео 45. Сајам туризма: Сајамски попуст неутралише овогодишње поскупљење од 20 одсто

Да ли ће поскупљења у туризму утицати на то да гледамо егзотичне дестинације Бали и Намибију, а идемо у оне најближе, попут Сегедина и Охрида
Почео 45. Сајам туризма: Сајамски попуст неутралише овогодишње поскупљење од 20 одсто© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Да "Авантура почиње овде", како гласи овогодишњи мото 45. сајма туризма, види се при првом кораку који посетиоци направе на Београдском сајму где их очекује 40 земаља и око 200 домаћих и страних излагача, обећавајућих попуста, наградних игара.

Свака од туристичких организација и агенција потрудила се да представи своје популарне дестинације, традицију, укусне делиције, занатске и друге радиности.

"Надам се да ћу уграбити неку добру 'фрст минит' понуду за мај, у предсезони. Небитна ми је земља, само да има море и да је цена коректна", каже пензионерка Биљана, откривајући да је прошле године изабрала Алању у Турској уместо хрватског приморја које је прижељкивала - управо због драстичне разлике у ценама.

Александар Сеничић из Јуте за РТ Балкан каже да су туристичке агенције обезбедиле значајне сајамске попусте и до 45 одсто у односу на цену која ће важити у сезони.

"Сада је најбоља прилика да се одабере време за одмор и да се уплате аранжмани с обзиром на то да су цене у односу на прошлу годину скочиле за 10 до 20 одсто, у зависности од врсте превоза, категорије и квалитета смештаја и личних преференци, па с овим сајамским попустом може да се неутралише то поскупљење", рекао је Сеничић.

Он је додао да београдски сајам туризма има велики значај, пре свега за рецептивни туризам - чија се понуда налази у хали 4 - а где су ТОС, ТОБ и ТОВ, као и регионални туристички центри донели најбоље из Србије, попут "Српске Кападокије" у Инђији (Крчединска ада), ЕКСПО 2027 пројекта, упоришта духовности и друго.

За оне који би ипак желели да се упознају са чарима других земаља, ту су популарна летња одредишта, европски градови, далеке дестинације, бање, спа центри...

Најпопуларније туре за 1. мај, Ускрс и предсезону

Из популарне београдске агенције кажу да су спремни за 1. мај и Уксрс, али и за уплату летњих аранжмана.

"Ми окупљамо цео свет на нашем штанду. Имамо велики број тура, од јужне Италије, Кипра који се вратио у понуду, Шарм ел Шеика који је опет актуелан, Шпанија са акцентом на Андалузију, Мароко, Португалија, такође иду лепо и добро, Кина, Индија", рекао је саговорник РТ Балкан Душан.

"Специјална овогодишња понуда бус-авио-авио-бус је класична Италија, од Венеције до Напуља и назад. За лето је најтраженија Грчка, континентална и острва. Нешто ново у понуди је Ксилокастро, мали приморски град у Коринтији на Пелопонезу. Сматрамо да је то једна регија вредна пажње а запостављена је. Такође се траже Хрватска и Бугарска која се вратила на старо, Турска је стандардо добра, биће још боље јер смо увели линију за Измир. У Египту имамо новине такође, поред Хургаде, Ел Гуна или 'египатске Венеције' пролази јако добро...", додао је он.

Каже да су попусти одлични, за рани букинг до 35 одсто, плус додатни сајамски попуст, за уплату од 6.000 динара додатних 5 одсто, односно за уплату у целости још 7 одсто.

Што се Грчке тиче, коју годишње посети око милион грађана Србије, Немања из агенције која је фокусирана на Ситонију тврди да се у мају може летовати већ од 80 до 100 евра по особи са аутобуским превозом.

"Актуелни попуст је 20 одсто, а у сезони ће цене бити од 600 до 1.200 евра у сезони. Имамо 100 кућа у понуди, сигуран сам да ће штанд бити пун у односу на претходну годину, првих сат времена обећава да ће бити динамично", поручује нам Немања.

Агенције које нуде Солунску регију, Паралију, Катрини, планину Олимп, арехолошка налазишта, бање, цркве, трљају руке - пензионери су ту, близу је колима, комбинују се сеоска насеља са морем.

"Имамо 10 одсто попуста на све аранжмане, велики број апартмана и хотела", поручују.

Шпанију је прошле године посетило 48.000 Срба, захваљујући летовима "Ер Србије" која је увела летове за Мадрид, Барселону, Валенсију, Палма де Мајорку и Малагу.

"Ако сте решили да нас посетите, очекују вас прославе значајних годишњица, отварања нових музеја, попут Музеја фламенка у граду Херез де ла Фронтера, проширење Музеја лепих уметности у Билбау, као и бројне изложбе и спортске манифестације. Валенсија ове године носи титулу Зелене престонице Европе. Од 1. јануара ове године Овиједо носи титулу Шпанске престонице гастрономије, а Мадрид слави 150 година од рођења архитекте Антонија Паласиоса", кажу из ТОШ.

Блиске дестинације

Када је Црна Гора у питању, убеђују да ће цене остати на прошлогодишњем нивоу.

"Приватни смештај у Будви је у предсезони од 10 до 15 евра, односно од 25 до 35 евра по соби, у сезони од 12 до 25 евра по особи, односно 35 до 85 евра по соби. Хотелски смештај је у мају од 28 до 31 евро у мају, јуну до 60, а јулу и августу и до 70 евра за двокреветне собе са три звездице, док оне луксузније у предсезони коштају од 50 до 150 евра, а у сезони и до 450 евра", наводе.

Такође близу, ту су Сегедин и Охрид, две дестинације у којима су наши грађани једни од најбројнијих туриста.

Ласло Коцан представља Сегедин, град са 160.000 становника, плус 35.000 студената јер је у питању универзитетски центар.

"Суботица и Сегедин су градови сецесије, јако су лепи и релативно мирни. Сегедин важи за шопинг место, а неке привлачи и стара бања. Ту је и Тиса, па је град био поплављен и замењен је потпуно новим, шест метара вишим. Једна од ретких грађевина које су остале у оригиналу је православна црква са својим велелепниним иконостасима", позива нас Коцан.

За оне који преферирају религиозни туризам, незаобилазан је Охрид. Летовање на овој дестинацији може да кошта од 200 до 1.000 евра.

"Цене смештаја у луксузном хотелу суод 130 до 150 евра, па до 10-15 евра по особи за приватне смештајне јединице. Охрид је под заштитом Унеска, има најбољу храну, пре свега сир, кисело млеко, качкаваљ, затим најдраже људе, језеро, дефинитивно је најпосећенији град у региону. Имамо 'Охрид колинг фестивал', сунце, историју, културу, авантуризам - јахање коња, вожње џипова, обилазак и параглајдинг са планине Галичица, одличне винарије, археолошке локалитете,  десет дана вам је мало да дођете", наводе нам представници туристичке понуде Северне Македоније. 

Далеке дестинације

За далеке дестинације, на располагању су Камбоџа, Еквадор, Света Луција и Либија, Камерун, Габон, Намибија, Индонезија, Куба и Сао Томе и Принципе.

Кенет Непенда, излагач из Намибије каже да је та земља има лепе пејзаже, сафари, пустиње са прелепим погледом, високим динама, различитим парковима.

"Наша природа је шаренолика, где год одете бићете одушевљени. У питању је највећа држава у југозападној Африци, са релативном малом популацијом од 2,4 милиона становника. Имамо резерват за гепарде, дивље пустињске слонове и лавове, што је јединствено и не постоји нигде друго у Африци. За 14 дана треба издвојити између 2.000-3.000 долара, за све - превоз, активности и смештај", закључује он.

Индонезија која се после четири године вратила на Сајам, услед прекида због пандемије ковида 19, заједно са три агенције представља занимљиве туристичке дестинације.

"Нагласак је на Бали, храм Борободуру, нови главни град на Калиманта острву који ће се звати Нуснатара, то је основно што промовишемо. Попусти се крећу од 50 до 400 евра за један аранжман на Балију за резервације до 20. марта, а најјефтинији је од 1.549 евра за 13 дана".

Сајам туризма траје од 22. до 25. фебруара, појединачна цена улазнице је 500 динара, групне 400 динара по особи (минимум осам људи), а паркинг је 200 динара по сату.

image