Србија и Балкан

Вархељију се привиђа: Нови замах за проширење ЕУ на Западни Балкан

Сваки од наших партнера са Западног Балкана тренутно припрема реформску агенду , поручио европски комесар за проширење
Вархељију се привиђа: Нови замах за проширење ЕУ на Западни Балканwww.globallookpress.com © IMAGO/Janine Schmitz/photothek.d

Инвестициони самит за Западни Балкан у организацији Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) у Лондону одржава се у време новог замаха за проширење ЕУ на Западни Балкан и шире, изјавио је данас европски комесар за проширење Оливер Вархељи.

Вархељи, који није лично присуствовао самиту, рекао је да је прошлог новембра Европска комисија предложила нови план раста за Западни Балкан са двоструким циљем да се подстакне друштвено-економско приближавање Западног Балкана ЕУ и на тај начин убрза процес придруживања у овом региону, саопштено је из Европске комисије.

"План се заснива на четири стуба чији је циљ приближавање Западног Балкана јединственом тржишту ЕУ, продубљивање регионалне економске интеграције, убрзавање темељних реформи и повећању финансирања", истакао је он.

Према његовим речима, ови напори ће омогућити Западном Балкану да искористи предности чланства у ЕУ пре пуног приступања.

"Да бисмо унапредили ова три циља, предложили смо нови финансијски инструмент од шест милијарди евра, инструмент за реформу и раст", навео је Вархељи.

Једна од кључних платформи за имплементацију раста биће инвестициони оквир за Западни Балкан, у којем многи од вас активно учествују, поручио је он.

"Сваки од наших партнера са Западног Балкана тренутно припрема реформску агенду која има две компоненте: први део укључује друштвено-економске реформе, а други део укључује реформе у вези са основама процеса проширења које ће им омогућити да имају користи од ових средстава и омогућити приватним предузећима да улажу са обновљеним поверењем у Западни Балкан", нагласио је Вархељи.

image
VV inauguration
banner