Србија и Балкан

Чубриловић: Заједнички живот у БиХ могућ само без високог представника

Истиче да би без странаца у БиХ свакако било другачије и напомиње да верује да је могуће, иако тешко, пронаћи формулу заједничког живота
Чубриловић: Заједнички живот у БиХ могућ само без високог представникаGetty © Samir Jordamovic/Anadolu

Бошњачки представници и даље живе и политички делују по начелима "филозофије жртве", то јест уверења да су Бошњаци највеће жртве грађанског рата и да им због тога припадају већа права него другим народима, каже председник Демоса и министар саобраћаја и веза у Влади Републике Српске Недељко Чубриловић.

Он је за "Политику" рекао да чак и кад представници Бошњака које чине Тројку прихвате нека компромисна решења, под притиском Изетбеговићевог СДА и још неких опозиционих странака у Сарајеву, као и амбасада појединих држава, брзо и лако одустану од њих.

"Проблем је у томе што БиХ није прави 'чисти' протекторат у којем протектор води бригу и преузима одговорност за судбину протекторта. Овде се високи представник понаша као да је протектор који доноси одлуке, намеће законе, смењује функционере. Ми сматрамо да је време да високи представник оде из БиХ и да домаћи политички актери преузму одговорност", рекао је Чубриловић.

Истиче да би без странаца у БиХ свакако било другачије и напомиње да верује да је могуће, иако тешко, пронаћи формулу заједничког живота.

image