Србија и Балкан

Наоружавање Црне Горе: Застареле "стреле 2М" послали Украјини, за нови лаки ПВО систем нема новца

Иако Војска Црне Горе има изражену потребу за савременим ракетним ПВО системом, у Министарству одбране одабир новог система и куповину очекују тек у периоду од 2025. до 2028. године
Наоружавање Црне Горе: Застареле "стреле 2М" послали Украјини, за нови лаки ПВО систем нема новца© Влада Црне Горе

Уз 7.000 комада сувих дневних оброка, 500 шлемова, 300 борбених прслука, 600 комада балистичких заштитних плоча за борбене прслуке, 600 минобацачких мина калибра 60 и 82 мм, Црна Гора испоручила је као помоћ Украјини и 266 лансера и ракета лаког преносног система ПВО "стрела 2М".

Специјализовани портал Tvfront.rs наводи да је испоруком "стрела" та чланица НАТО, ако се изузме преосталих, како се процењује, око 40 лансера "стреле", "остала без ПВО" а да се "одабир новог система и куповина очекују тек у периоду од 2025. до 2028. година. Ловачку заштиту Црне Горе сада спроводе авиони италијанске и грчке ратне авијације. Системи КУБ Војске СРЈ који су раније штитили црногорски ваздушни простор повучени су са тог простора још пре референдума о независности Црне Горе.

О набавци новог ПВО система за заштиту трупа, категорије МАНПАДС – (Man Portable Air Defence System), ових дана извештавају и подгорички медији који преносе да "иако Војска Црне Горе има изражену потребу за новим савременим лаким преносним ракетним ПВО системом, Министарство одбране неће у овој години набављати неки од таквих система који би требало да замене досадашње застареле системе типа 'стрела 2М' какви се дефинитивно избацују из употребе у ВЦГ".

Из МО ЦГ на питање подгоричких "Вијести" одговорено је да "имајући у виду расположива финансијска средства и створене обавезе по питању плаћања по већ склопљеним споразумима о набавци наоружања и опреме за ВЦГ у 2024. години, нису се створили повољни услови за набавку ових средстава".

У овом министарству нису прецизирали о конкретно ком систему МАНПАДС се размишља као потенцијално новом наоружању јединица Војске Црне Горе.

Црногорско министарство одбране скинуло је фебруара прошле године ознаку тајности са информације шта је до тог тренутка и у којој вредности послато Украјини од почета СВО. МО је навело да је процењена вредност дотадашњих донација хуманитарне и војне опреме, муниције и наоружања износила нешто више од 10 милиона евра.

Највреднија је била трећа донација од 25. јула 2022. од 8,24 милиона евра у којој је поред осталог било и 216 „стрела 2М", 759 граната 57Х438 мм за бродске топове "бофорс" калибра 57 милиметара.

Што се тиче Украјине, за њене ратне напоре укупно испоручених 266 "стрела 2М" не значи ништа, процењује у разговору за РТ Балкан уредник војне ТВ Фронт Андреј Млакар.

"Ти системи могу да се користе за пресретање дронова камиказа типа 'геран', евентуално за пресретање хеликоптера, али то генерално не значи ништа и тих 266 ракета неће ништа променити. Као што ништа неће променити ни 200 граната за хаубицу 122 милиметра колико је Црна Гора послала Украјини. Ни 2.000 ракета не би сада ништа променило", каже Млакар.

Наш саговорник подсећа да је Југославија била једна од земаља која је по лиценци, у ваљевском "Крушику", производила те системе под ознаком "стрела 2М/А" и то у модификованој верзији са 40 посто убојитијом бојевом главом од основне варијанте. Претпоставља се да је код нас произведено око 20.000 тих ракета, највише је извезено у Ирак, у афричке земље. Распадом земље остало је доста ракета које су коришћене у грађанском рату у бившој Југославији. Користила их је и Војска РС, а том ракетом, средином деведесетих година оборен је и француски "мираж" изнад Пала. "Стреле 2М" коришћене су и у рату 1999. за обарање беспилотних летилица као и крстарећих ракета.

"После 2003. и агресије САД на Ирак, претходно и на Авганистан, велики број преносних ПВО система завршио је у рукама џихадистичких група и шиитских милиција који су их успешно користили за обарање америчких хеликоптера. Американци су тада дошли до закључка да је део тих ракета југословенске производње и тада је кренула специјална акција где су Пентагон, Стејт Департмент, заједно са нашим реформаторима, закључили да би те ракете требало уништити да не би дошле у руке џихадистичким групама, као и да је то застарело оружје. Тако су у Србији из арсенала ВСЦГ 2005. од 5.000 ракета и 500 лансера уништене 4.254 ракете као и 420 лансера", наводи Млакар.

Ракете су уништаване по строгом правилу и прописима Американаца и за то је добијен и одређени новац "за реформу система одбране". Црна Гора је тада требало да преда око 500 ракета Србији како би биле уништене, али је то одбила да уради.

"Уследио је распад држане заједнице. Процена је да је у Црној Гори у складиштима остало око 2.000 ракета "стрела 2М" и око 200 лансера. Црна Гора је 2008. код Никшића уништила око 1.500 тих ракета. Године 2019. та држава је 19 лансера са ракетама понудила на продају, али, не знам шта је било са тим послом. Три године касније, 2022, Црна Гора је почела да шаље те системе Украјини као помоћ, заједно са лансерима. Претпоставља се да је у Црној Гори остало око 40 лансера са ракетама", каже Млакар.

Он претпоставља да ће Црна Гора наредних година купити неки од преносних ПВО система у оквиру НАТО. Могуће је амерички "стингнер", могуће је и шведски "РБ" или француски "мистрал".

image