Србија и Балкан

Милојко Спајић у "Фајненшел тајмсу": Црна Гора би због Украјине у ЕУ пре свих

Наша стратегија је "28 до 2028. године", Црна Гора подржава своје суседе, али не би чекала на њих, рекао је премијер Црне Горе
Милојко Спајић у "Фајненшел тајмсу": Црна Гора би због Украјине у ЕУ пре свих© VLADA REPUBLIKE SEVERNE MAKEDONIJE

Премијер Црне Горе Милојко Спајић у интервјуу за "Фајненшел тајмс" рекао да се та балканска држава залаже за придруживање Европској унији до 2028. године, "пошто је сукоб у Украјини изазвао осећај хитности у Бриселу у вези са пријемом нових чланица у ЕУ.

Спајић је оценио да је његова земља боље припремљена од других балканских држава које су у различитим фазама процеса приступања.

"Наша стратегија је '28 до 2028. године'", рекао је 36-годишњи бивши инвестициони банкар, алудирајући да би управо Подгорица могла да буде следећа, 28. чланица ЕУ.

Спајић је подсетио да је европски блок већ рачунао на 28 чланица, све до одласка Велике Британије, те да мала балканска држава од 626.000 становника неће бити терет, пре свега јер је, како додаје, Подгорица економски јака и законски усклађена.

"Наш пријатељ Велика Британија је напустила ЕУ. Једна столица је упражњена, а Црна Гора је на извол'те". рекао је црногорски председник Владе.

Хрватска је последња приступила ЕУ 2013. године и од тада је процес успорен.

Прво је председник Француске Емануел Макрон 2018. године у сусрету са Александром Вучићем рекао да Србија нема никакве шансе да уђе у Европску унију до 2025. године, уколико се до тада не спроведе реформа Уније која би подразумевала да она постане јединственија и демократскија. 

Међутим, како пише "Фајненшел тајмс", планови ЕУ у вези са проширењем добили су на хитности после отпочињања руске Специјалне војне операције пре две године.

Брисел је прошле године отворио преговоре о чланству са Украјином и Молдавијом и признао Грузију као кандидата за чланство. Кандидатима Западног Балкана Црној Гори, Албанији, Босни и Херцеговини, Северној Македонији и Србији и потенцијалном кандидату тзв. Косову, речено је да се припреме за придруживање до краја деценије. Међутим, вишедеценијски преговори о приступању Турске остају у застоју.

"Црна Гора подржава своје суседе, али не би чекала на њих", рекао је Спајић, јер би изазови са којима се неки суочавају могли да потрају годинама.

image